1 Mayıs 2008 Perşembe

Catia V5 özellikleri





CATIA V5 ürün mükemmelliği için önde gelen çözümdür. OEM'lerden tedarik zinciri içerisinde ki küçük bağımsız şirketlere kadar bütün üretim organizasyonlarını kapsar.

CATIA V5'in ölçeklenebilir yapısı ve kabiliyetleri onun Havacılık, Otomotiv, Endüstriyel Makineler, Elektrik, Elektronik, Gemi İnşa, Fabrika Tasarımı ve Beyaz Eşya ile Mücevher ve Tekstil'e kadar çok geniş endüstriyel alanlarda uygulanmasını sağlar.

CATIA V5 tamamen entegre bir şekilde ürün konsept tasarımından hizmete sunulmasına kadar bütün ürün geliştirme sürecini kapsayan tek çözümdür. Açık ve ölçeklenebilir yapısı sayesinde stil ve form tasarımı, mekanik tasarım, ekipman ve sistem mühendisliği, dijital mock up yönetimi, işleme, analiz ve simülasyonu içeren multi disiplinli büyük işletmelerde gerçek eş zamanlı mühendisliğe imkan sağlar. İşletmelerin ürün tasarım tecrübelerini tekrar kullanmalarını ve ürün geliştirme çevrimini hızlandıran CATIA V5, şirketlerin pazar ihtiyaçlarını karşılamak için hızlı davranmalarına yardımcı olur.

Eş zamanlı ürün yaşam çevrimi yönetimini sağlayan ENOVIA, mühendislik kalitesi sağlayan SIMULIA ve üretim performansını sağlayan DELMIA ile birlikte çalışan CATIA V5 ,V5 PLM'in anahtar komponenti konumundadır.

Kısaca R17 Yenilikleri;
• 3 Boyutlu Kablolamanın basitleştirilmesi ve CATIA NC programlama ve simülasyon verimliliğinde ki önemli gelişmelerle endüstri proses kapsamı genişletildi.

•Yeni stil geliştirmeleri ile hızlı bir şekilde yeni tasarım fikirlerinin keşfedilmesine olanak sağlandı.

•Yeni Auto Fillet sayesinde tasarım üretilebilirliği belirgin bir şekilde geliştirildi.

• 3D XML ile tasarım ofisleri dışında işbirliğini artırdı.
Genel Görünüm;
Aşağıda ki ürün ve özellikler müşterilere artı değer katarak Dassault Systemes ve IBM'in CATIA temellerini güçlendirmiştir;

Endüstri süreçlerini birbirine entegre sistemler ile desteklemektedir ;
• CATIA V5R17, Üç Boyutlu Elektrik kablolama tasarımı ile dokümantasyonu arasındaki entegrasyonu güçlendirerek, otomotiv ve havacılık endüstrileri için tasarımdan imalata kadar olan çevrim süresini azaltmıştır.

• R17, CATIA İşleme ve NC programlama ve simülasyon verimliliğini artırarak toplam imalat süresini belirgin bir şekilde kısaltmıştır.
Tecrübe birikimi ve tekrar kullanımı yüksek performanslı tasarım yenilikçiliği sağlar;
• CATIA V5R17 tasarım yenilikçiliği ile tasarımcıların yeni fikirler geliştirme ve değişiklik yapma süresini kısaltmıştır.

• CATIA V5R17 Üç boyut yaklaşımını, ürünün tolerans ve açıklayıcı not (annotation) kısmını hızlı ve uyumlu bir şekilde üç boyuta taşınmasıyla genişletmiştir.

Pazara ürün sunma hızında ki yenilikler;
• CATIA V5R17 auto-filleting özelliği sayesinde otomotiv aktarma organları ve şasi tasarımcılarının kompleks parçalarda saatler süren radüs atma sürelerini önemli ölçüde kısaltmıştır.

• R17, Otomotiv aktarma organları tasarımını CATIA V5'in eşsiz fonksiyonel modelleme teknolojisi ile hızlandırmıştır.

V5 PLM entegrasyonu işbirliğini artırmaktadır;
• V5R17 VPM Navigator tasarımcılara farklı parça versiyonları üzerinde eşzamanlı çalışmalarını kolaylaştırarak ve gelişmiş ürün etkinliği ve çeşitliliğini yöneterek ilişkilendirilmiş tasarımın kullanımını arttırmaktadır.

• ENOVIA SmartTeam'in uzlaşma mekanizmaları üzerindeki anahtar geliştirmeler, gelişmiş sorgu gibi, tedarik zinciri içerisindeki şirketler ve eş zamanlı mühendislik kısımları arasında bağlantıyı arttırmaktadır.

• Daha zengin 3D XML formatı artık sonlu eleman analiz sonuçlarını içermekte ve böylece bu hafifleştirilmiş formatın kullanım alanını genişleterek 3D verinin ofis dışında kullanımını ve paylaşımını kolaylaşmaktadır.

Açık ve ölçeklenebilir mimari esnekliği arttırmaktadır;
• Anahtar PLM oyuncuları V5 mimarisini benimsemektedir. Sac parça tasarımından imalata ve DMU yönetimine kadar bir çok alanda çözüm ortakları tarafından geliştirilen V5 çözüm uygulamaları sayesinde etki alanı genişlemiştir.

Endüstri süreçlerini birbirine entegre sistemler ile desteklemektedir
CATIA V5R17, mevcut modellerini tekrar kullanımı, daha hızlı yerleşim düzenleme verimini arttırarak, otomatik yerleşim ile teknik resim özelliklerini geliştirerek CATIA-Elektrik kablolama ürününün değerini arttırmaktadır. Düzeltme işlemi daha güçlü hale gelmiş ve yerleşim sürecini daha etkili tamamlar hale gelmiştir. Geliştirilmiş CATIA Electrical Harness Design, özellikle otomotiv ve havacılık elektrik tasarım müşterileri için, tasarımdan imalata olan süreci kısaltmıştır.
V5R17 toplam imalat işlem zamanını önemli ölçüde düşürerek CATIA'nın programlama ve simülasyon verimini arttırmaktadır.

• Üç yeni operasyon ile NC programlamayı güçlendirmekte ve işleme sürelerini azaltmaktadır.

• Sert malzeme işlemede, V5R17 kapsamlı bir operasyon olan plunge millingi geliştirmiştir. Takım üreticileriyle birlikte geliştirilen bu işlem, işlem tabanlı takım yolu oluşturur, kalan bloğu dikkate alarak tam çarpma kontrollü takım yolu üretir. Ayrıca takımın tam çapta talaş kesme durumlarını tespit ederek takıma gelen aşırı yüklenmeyi; ilerlemeyi düşürerek, bu bölgede ekstra işleme düzlemleri koyarak, trochodial takım yolu üreterek dengeler ve takım ömrünü uzatır.

• Yeni 4 eksen sweeping operasyonu ile takım ekseni 2D curve referans alarak bütün parçayı süpürür.

• Son olarak, V5R17 NC programcılara kompleks tüplerin işlenmesinde kolaylık sağlar.
V5R17 ile R16 da gelen tezgah simülasyon aketi video simülasyonu ile güçlendirilmiştir. Senkronize malzeme kesim simülasyonu tezgah hareketleri ile beraber gerçekçi olarak işleme ortamını yansıtır ve çarpma kontrollerini gerçekleştirir. CATIA V5 ten veya diğer yazılımlardan alınan NC kodları simüle edebilir. Ek olarak, işlenmiş stoku analiz etmek için “Analyze”, “Video Measure” ve “Remove Chunks” komutları kullanılarak işlenen parçanın hassasiyeti gerçek parçayla mukayese edilebilir.

V5R17 tasarımdan imalata olan toplam süreyi işbirlikçi kompozit çözümleri ile azaltmıştır.

• Automatic mirrored-part fonksiyonu ile tasarımcılar parçalarının tam ilişkili ayna görüntüsünü tek bir tuşla oluşturmaktadır.
· Daha stabil kompozit analiz ve simülasyon imkanları (core sampling,nonstructural ply management, fiber direction indication)

• Dizilim ve kesme operasyonlarının gerçekleştirilebilmesi için export kabiliyetleri arttırılmıştır.
V5R17, CATIA V5 deki özellikle sac kalıbı ile ilgili Core and Cavity Design konusunda önemli iyileştirmeler barındırmaktadır.

• CATIA Core & Cavity Design ürünü kaba ofset kullanarak “ligth surface” denilen yeni teknoloji sunmaktadır. Tasarımcı kalıp tasarım sürecinde “ligth surface” teknolojisini kullanarak büyük tasarımlarda kapasite ve performans artırımı sağlayabilir. Buna ek olarak tasarımcı tarihçe olmasa bile kalıp üzerinde bulunan radyüsleri istenen değerlere çekebilir. Kalıp ayırım hattı ile tasarım arasındaki geliştirilmiş ilişki sayesinde verimlilik artmaktadır.

• Son olarak, V5R17 “mold tooling design” ürününün verimliliğini ve etkinliğini, kalıp elemanlarının ürün ağacı üzerinde sınıflandırılmasını sağlayarak arttırmıştır. Aynı zamanda tasarımcılar bileşen değiştirme işlemini kolayca gerçekleştirebilmekte ve etkilerini görebilmektedir.
Karmaşık sac parça tasarımlarında V5R17 verimlilik artışı sağlamaktadır. Kullanıcılar 3D ortamda wall-on-edge özelliklerini ve bend özelliklerini belirleyebilmektedirler. Sketch tabanlı wall tanımlamasıyla birlikte bu işlem tasarım sürelerinde önemli düşüşler sağlamaktadır. Köşe rölyeflerinin tek bir operasyon yardımıyla oluşturulabilmesi CATIA V5'in sac parça tasarım verimliliğini arttırmaktadır. V5R17 karmaşık sac parçalarda lokal açınımlar ile prototipleme işlemini basitleştirerek sac parça tasarımının imalata uygunluğunu sağlamaktadır.

V5R17 de daha karmaşık parçaları oluşturabilecek gelişmiş CATIA Aerospace Sheetmetal özellikleri bulunmaktadır. Design table ve knowledge özellikleri ile şirket standartlarına uygun biçimde karmaşık sac parçaların tasarımı kolaylıkla yapılabilmektedir.

CATIA V5R17 tersine mühendislik içerisinde yüksek kaliteye sahip yüzey imkanları sunmaktadır. Yeniden yüzey oluşturulması kapsamında, yeni Devitation Analysis komutu tasarımcıya oluşturulan yüzeylerin hassasiyeti konusunda bilgi vermektedir. Gelişmiş seçeneklerde referans eleman ile mesafe kontrolü yapılabilmektedir.

CATIA V5R17 kuralsız yüzey şekillerinin imalatını sağlamaktadır. Bu sürüm kuralsız karmaşık şekillerin imalatı için yeni bir teknolojiyi içinde barındırmaktadır. Bu sayede Havacılık sektöründeki ham maddeden tekstil sektöründeki kaba kumaşa kadar her türlü şekil için hassas imalat operasyonu hazırlanabilmektedir.

Tecrübe birikimi ve tekrar kullanımı yüksek performanslı tasarım yenilikçiliği sağlar
CATIA V5R17 ana tasarım yetenekleri ile tasarım yeniliklerini kolaylaştırmakta ve böylece son dakika tasarım değişikliklerine imkan vererek tasarımcıların ürün fikirlerini daha hızlı araştırmalarına olanak sağlamaktadır.

• Eşsiz ofset teknolojisi keskin köşeli şekiller dahil olmak üzere sınırsız sayıda kompleks yüzey oluşturulmasına izin vermektedir.

• Güçlü simetri teknolojisi G2 sürekliliğini korurken ana tasarım verimlilik kazancının elde edilmesinde tasarımcılara yardımcı olmaktadır.

• Alt elemanların ilişkilendirilmesi kullanıcıya tek bir işlemde bileşenler üzerinde hassas global deformasyon yapmasına olanak sağlamaktadır.

• Generative Shape Design'nın gelişmiş komutlarının entegrasyonu tasarım akışını optimize etmektedir.

CATIA V5R17 konsept tasarımı için eşsiz 2D/3D birleşik yaklaşımını genişletmekte ve teknik resim ortamındaki yapıya benzer bir yapıyla 3D ortamda toleranslar ve açıklama notları gibi ürün bilgilerinin hızlı ve kolay gösterimine olanak sağlayarak 3D yaklaşımını genişletmektedir. 3D ortamda tasarımcıların rahatlıkla arka planda bulunan 3D geometriler üzerinden otomatik 2D sketch tanıma ve oluşturmasına izin vererek konsept tasarımını hızlandırmaktadır. Etkili, kapsamlı ve standart uyumlu CATIA V5 Draft özellikleri 3D içerisinden ya da farklı çizim belgelerinden yerleşim ve düzen oluşturmada her zaman yüksek kaliteyi garanti etmektedir. Özelleştirilmiş semboller, işaretler ve yazı tipi desteği gibi özel istekleri karşılayabilmek amacıyla geliştirilmiş ve güncellenmiştir.

CATIA V5R17 parça ve ürün tanımı için 3D ortamı ana referans olarak alır. Tasarımcılar standart uyumlu tolerans ve açıklama notlarını 3D geometriye bağlı olarak tanımlayabilmekte ve yönetebilmektedir, böylece bu bilgiler üretim planlamacıları tarafından doğrudan kullanabilmekte ve şirket içerisinde bu bilgiler kolayca paylaşılabilmektedir. Tasarımcılar kolayca teknik resim ortamındakine benzer şekilde 3D ortamda tolerans ve açıklama bilgilerini oluşturup paylaşabilmektedir.

Pazara ürün sunma hızındaki yenilikler
CATIA V5R17 yeni çözümleri ile pazara sunum hızını arttırmaktadır. Manuel işlemlerdeki tekrarlanan ve adım adım yapılanlar yerine tek bir operasyonda döküm ve dövme parçalarda radyüs oluşturulmasına izin veren sınıfındaki tek çözümdür. Sadece CATIA V5 auto-filleting otomotiv aktarma organları ve şasi tasarımcılarının kompleks parçalardaki radyüs atma sürelerini saatlerden dakikalara düşürmüştür.
Bu sürüm birkaç eşsiz yazılım ile CATIA otomotiv aktarma organları çözümlerini arttırmaktadır. Mekanik tasarım uygulamaları, özellikle kendi özelliklerinde toplanmış süreç bazlı davranışları içeren Fonksiyonel Modelleme, tasarımcıya parçaları daha yüksek seviyede verimlilik ve esneklik ile geliştirmesine olanak sağlar. CATIA V5 tasarımın maliyetli ve zaman alan geliştirme ve değiştirme kısımlarını önemli ölçüde azaltmaktadır.

Heterojen ortamlardan gelen bileşenlerin oluşturduğu hibrid şekil geliştirilmesinde, örneğin gövde tasarım sürecinde, CATIA V5R17 güçlü bir geometrik gösterim seçeneği sunarak yüzey bağlantıları üzerinde mühendislerin hassas bir analiz gerçekleştirmesini sağlamaktadır.

V5 PLM Entegrasyonu işbirliğini arttırmaktadır
ENOVIA VPM Navigator ile birlikte CATIA V5R17, tasarımcıların aynı parçanın farklı versiyonları üzerinde eşzamanlı olarak çalışmasını kolaylaştırarak ve gelişmiş ürün etkinliği ve çeşitliliğini yöneterek ilişkilendirilmiş tasarımın kullanımı arttırmaktadır. Tasarımcılar kendi çalışmalarını çalışmanın “işlemde” olan versiyonları mevcutken, iş arkadaşlarının yaptığı onaylanmış parçalar üzerinden kolaylıkla geliştirebilmektedir. V5R17 tasarımcının tasarımlarının diğer parçalarla ve bu parçaların herhangi bir versiyonuyla ilişkili çalışmasına olanak sağlamaktadır. Tasarımcıların daha fazlasını incelemesine olanak sağlanması, değişikliklerin önceden daha iyi belirlenmesine izin vermekte ve üretim için daha kısa tasarım süresi ve daha fazla yenilikçi ürün ile sonuçlanmasını sağlamaktadır.

CATIA V5R17, tasarımcılar için zenginleştirilmiş ürün filtreleme ve analizi yetenekleriyle yapılanma yönetimi için VPM Navigator'un uygulama alanını genişletmektedir. Tarih, tür veya özelliklerin kombinasyonu kullanılarak filtreler tanımlanabilir, kaydedilebilir ve değiştirilebilir. Bu yapılandırma filtelerine ek olarak değişiklik filtreleri de eklenebilmektedir.
CATIA V5R17 ürün ve değişiklik etkilerinin araştırılması ve değerlendirilmesi için navigasyonu güçlendirir ve kullanıcı ara yüzünün özelleştirilmesini geliştirerek daha kolay kullanım ile ilişki ve değişikliklerin yorumlanmasına olanak sağlar. VPM Navigation ağacında görünen özelleştirilmiş ENOVIA simgeleri dahil olmak üzere bütün genel CATIA V5 menü ve pencereleri için ENOVIA VPLM doküman isimlerinin gösterimini tanımlamayı kolaylaştırarak, yeni bir yazılım açıklığı sağlamaktadır. Etki ağacındaki düğüm noktalarının isimleri, daha iyi bir düzen ve geliştirilmiş görünüm için, artık çoklu satırlara sahip kutular yardımıyla düzenlenebilmektedir.

ENOVIA SmartTeam'in uzlaşma mekanizmaları üzerindeki anahtar geliştirmeler, tedarik zinciri içerisindeki şirket ve eş zamanlı mühendislik kısımları arasında bağlantıyı arttırmaktadır. Bu gelişmeler, genişletilmiş raporlama, ileri sorgu ve gösterim, batch desteği, iyileştirilmiş ergonomi ve ENOVIA VPLM ile daha sıkı senkronizasyon.

Bu sürüm ürün geliştirme çevriminde daha zengin bir 3D XML formatı ile etkin işbirliği sağlamaktadır

• Sonlu elemanlar analiz sonuçlarının gösterimi 3D verinin tasarım ofisi dışında tekrar kullanımı ve paylaşımını kolaylaştırmaktadır. CATIA V5R17 de analiz sonuçları 3D XML formatına gömülmüştür. Bu durum analiz proje yöneticisinin ya da mühendislik uzmanının FEA olmadan doğru ürün geliştirme kararını vermesine olanak sağlamaktadır.

• Malzeme destekli render sayesinde 3D XML ürününün daha gerçekçi görünmesi son ürün için daha etkili bir iletişim ve pazarlama olanağı sağlamaktadır.

• V5R17'deki yeni otomasyon desteği ile web gibi özelleştirilmiş uygulamalar ile 3D XML entegrasyonun kolaylaştırmaktadır.

• V5R17 deki 3D XML Player BOM ile 3D sunum arasında ya da aynı uygulama içerisinde bütünleşik çoklu-görünüş sunumda çapraz bilgi yönetimine olanak sağlamaktadır.

Açık ve ölçeklenebilir mimari esnekliği arttırmaktadır
Anahtar PLM oyuncuları V5 mimarisini benimsemektedir. Çözüm ortakları tarafından geliştirilen uygulamalar ile V5R16 dan bu yana yüksek nitelikli V5 çözümleri ile etki alanı genişlemiştir. Bu uygulamalar :

• IGE+XAO Group : SEE Topology V5 ile tam elektiriksel PLM senaryolarının katılımı

• ESI Group : CAA V5 tabanlı PAM-QUIKFORM ile kompositler için fiber simülasyonu

• Forming Technologies : Sac parça işlemleri için CostOptimizer CAA V5

• Kineo CAM : yeni bir ortak, DMU Path Planner ile DMU Fitting Simulator için geliştirilmiş hareket ve yol planlama

Yeni ortaklar, Theorem Solutions ve Elysium Co Ltd. V5 içerisinde farklı dataların ( ProE, UGS, Ideas) entegrasyonunu sağlamaktadır. Bu bütünleşmeler CAA V5 API ve ara yüzünü güçlendirerek veri kalitesini ve doğruluğunu arttıracaktır.

CATIA V5R17 CATIA V5 ve CATIA PPR PDM Gateway ile veri yönetiminde güvenli ve sağlam bir yol sunmaktadır. Bu yol, kontrol mekanizması sayesinde ürün veri yönetimi kapsamında bulunan verinin ve CATIA V5 davranışının doğruluğunu garantilemektedir. CATIA nın açık geliştirme ara yüzü yüksek nitelikli ürün veri yönetim uygulamalarının entegrasyonunu sağlamaktadır. V5R17 de bu geçiş etkileşimli entegrasyon seviyesindedir. Giriş ve çıkış kontrolleri uygulanabilir ve CATIA ağaç yapısında gösterilebilir. Kaydetmeden önce tasarım kuralları veriyi korur. XPDM geçişi CATIA dokümanları arasındaki linklerin gösterimini sağlar.
Kaynak: http://www.cadcamdizayn.com/urun_tanitim.asp?ID=110

0 yorum:

Yorum Gönder