Blender İndir
Blender, açık kaynak kodlu ve özgür bir 3D yazılım paketidir. Burada bir yazılım paketi derken kastetigim sey, bu yazılımın 3 Boyutlu modelleme, animasyon yazılımı olmasının yanı sıra bir oyun motoru, bir video montaj yazılımı ve bir ses montaj yazılımı içeriyor olması. Yani Blender göründügünden bir hayli yetenekli bir yazılım. Hatta bir oyun motoru içeriyor olması dolayısıyla essiz bir yazılım.
Blender Hikayesi
Blender 1990′larda Hollandalı NeoGeo isimli animasyon stüdyosunun sirket içi yazılımı olarak dünyaya geliyor. Daha sonra NeoGeo’nun kapanması ile birlikte Ton Roosendaal “Not a Number” isimli bir firma kurarak Blender’ı gelistirmeye ve satmaya baslıyor. O dönemlerde NaN Blender’ı biri ücretsiz biri ücretli olan ve destekledikleri versiyon olarak piyasaya sürüyordu. Kısa sürede inanılması güç bir basarıya imza atan NaN kendisini asan bir hızla büymeye basladı ve kontrolsüz büyüme sonucu battı.
Ton Roosendaal, Blender gibi yetenekli bir yazılımın öksüz ve yetim kalmasını ve çaresizce yokolmasını istemedigi için NaN’ın ortakları ile bir anlasmaya vararak, Blender’ı açık kaynak dünyasına katmaya karar kıldı. Bunun için Blender dernegi – Blender Foundation’ı kurdu. Ancak burada küçük bir sorun meydana çıktı. Blender’ın tüm haklarına sahip olabilmek için NaN’ın ortaklarına 100.000€ verilmesi gerekiyordu.
Burada Özgür Yazılım severler devreye girdi, Özgür Blender Kampanyası ile çok kısa bir sürede (yaklasık 7 hafta) da bu para toplandı. 13 Kasım 2002 de Blender özgürlügüne kavustu.
Blender ile yapılmış organik modelleme;
Blender İndir
Blender 2.45 Sürüm Download/İndir
Web Sayfası.
3d Ev Çizimi
Burada obj,x,MDL7 formatında 3d ev çizimleri var. Sayfaya geçiş yaparak modelleri direk indirebilirsiniz. Her modelin bir de kaplaması var.
3ds max ile yapılmış 3d model indir
11 Eylül 2008 Perşembe
Ücretsiz 3d modeller - Turbo Squid
Turbo Squid, içeriği geniş bir 3d model sitesi. Bu site üyelik sistemi ile çalışıyor. Arşivinde bulunan binlerce modelleri indirmek için üye olmanız gerekiyor. Zaten içeriğinde ki modeller,animasyonlar,filmler kullanıcılar tarafından yüklenmektedir. Sizinde internet üzerinde yayınlamak istediğiniz 3d data dosyaları varsa bu sitede paylaşabilirsiniz. Hatta kendi çizimlerinizede bir ücret koyabilirsiniz. Böylelikle kullancılar istediğiniz ücreti size temin edip sonra indirebilecekler. Güzel hoşuma giden 3d sitelerden birisidir. Search bölümünden ayrıntılı aramalar yapabilirsiniz. Örneğin sadece ücretsiz modelleri aramak için bu sayfayı kullabilirsiniz.
Testere ve Kazalara Çözüm
Bir çok testere kullanıcısı bir dalgınlık sonucu elini çalışan testere kaptırıyor ve sonucunda eli sakat kalıyor. Yabancılar bu yaralanmaları en aza indirgemek için bir sistem geliştirmişler. Sistem gerçekten güzel bir şekilde işliyor. Testere sorunsuz bir şekilde tahta kalıbı keserken dalgınlıkla elinizi değdirdiğiniz testere ani bir şekilde duruyor ve kendini aşağı çekiyor. Bu çekilme-durma işlemi 5 milisaniye içinde oluyor. Bu emniyetli testere ile çok az bir sıyrık ile büyük yaralanmaların önüne gemiş oluyorsunuz...
Yukarıdaki video da örnek olarak bir sosis üzerinden deneneyior. Sonuç ise gerçekten mükemmel...
Emniyetli testerenin web sayfasına gitmek için tıklayınız...
Autodesk 3ds Max İndir
3ds max autodesk firması tarafından geliştrilen 3d yazılımıdır. Bu program da model oluşturabilir,animasyon,render,filmler oluşturabilirsiniz. Genellikle oyun geliştiricilerin tercih ettiği program olarak biliyorum. 3ds max'da araba modellemek solidworks'de modellemek kadar zahmetli değildir. 30 günlük deneme sürümünü buradan form doldurarak indirebilirsiniz.
Yada aşağıdaki linkten direk indirebilirsiniz.
3d studio max 9 ;
http://rapidshare.com/files/40661908/3D.part1.rar
http://rapidshare.com/files/40666056/3D.part2.rar
http://rapidshare.com/files/40669612/3D.part3.rar
http://rapidshare.com/files/40672710/3D.part4.rar
http://rapidshare.com/files/40675573/3D.part5.rar
http://rapidshare.com/files/40678444/3D.part6.rar
http://rapidshare.com/files/40679958/3D.part7.rar
Tüm partları indirdikten sonra winrar programıyla birleştiriniz.
29 Ağustos 2008 Cuma
Anim8or - 3D Modelleme ve Animasyon Programı
Anim8or tamamen ücretsiz bir 3d grafik programıdır. Anim8or ile 3d modelleme ve animasyon yapabilirsiniz. 3D Studio(3ds),Wavefront(Obj),LightWave(Lwo) formatındaki modelleri import ve export edebilirsiniz. Bu sayede 3d modeller arasında format değişikliği yapabilirsiniz. Yani 3ds bir model'i import edip Obj formatında export edebilirsiniz. Bu özelliği çok kullanıyorum.
Anim8or'un dosya boyutu sadece 1.73 MB. Programın son sürümünü buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Bu programla yapılmış filmleri,3d modelleri ,örnek render uygulmalarını görmek için kendi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
28 Ağustos 2008 Perşembe
Cimatron Eğitim Notu İndir
Catia Eğitim Notları İndir
İçerisinde Part Design Modülüne ait bazı komutlar ve örnek parça çizimlerini anlatan videolar bulunmakta.
» Eğitim Videosu
Core Cavity komutunu anlatan bir video.
» Kalıp Videosu
Kalıp üzerinde çalışma yapılan bir video.
» Kalıplama Videoları
İçerisinde kalıplama ile ilgili videolar bulunmakta.
3dgroup tarafından hazırlanmıştır.
Solid Edge Nedir ?
SOLID EDGE V17 de 'Özünü Görerek Tasarım' - Design with Insight vizyonu üzerinde durmaya ve geliştirmeye devam ediyor.
Design with Insight genel anlamda işlerin tüm aşamalarında , çalışanların şirket hedeflerine vakıf olmasını , şirket faaliyetlerinin ve ürünlerinin özünü kavramasını sağlamayı amaçlamaktadır.Bu çerçevede SOLID EDGE V17de yine tasarım amacının gerçekleştirilmesine yönelik kolaylıklara ve farklı endüstrilere özgü uygulamalara yer veriliyor.
Bir önceki versiyonda eklenmiş olan ayarlanabilir parçalar,dinamik montaj aileleri,çerçeve tasarımı,bağlantı sistemleri, Zero-D tasarım yaklaşımı gibi yenilikler devamı, SOLID EDGE V17 de ; parametrik olmayan dosyalara Direct Editing - doğrudan düzenleme , büyük montaj oluşturmada ek kabiliyetler , eklenen yeni data çeviriciler , kullanıcı dostu arayüzde büyük bir adım olan Çırak modu , hazır malzeme listeleri , hazır teknik resim şablonu gibi yeni özelliklerle karşımıza çıkıyor ve bunların yanında SOLID EDGE de uzun zamandır bulunan Dynamic Edit - dinamik düzenleme fonksiyonun tüm yeni özelliklere uyarlanmış olması da kullanıcının yapmak istediklerini anında dinamik olarak - canlı - görmesini sağlamaya devam ediyor.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.
NX Nedir ?
İnsanların yeniliğe olan sürekli açlığı, firmaları ürünlerini ve süreçlerini devamlı iyileştirmeye zorlamaktadır. NX, tüm dünya üzerindeki firmalar için, kavramsal tasarımdan üretim sürecine kadar yeni ürünleri hızlı geliştirecekleri çözümler sunar. Bunu yaparken, parça ve süreçlerin kullanımını özendirerek maliyetleri azaltır, bütünleşmiş analiz araçları ile ürün kalitesini iyileştirmelerine yardım eder.Artan karlılığı, maliyetin düşürülmesi ve kalitenin iyileştirilmesi ile dengeleyen NX, imalat faydası ispatlanmış birleşik uygulamalarını, tek bir yönetim ve işbirliği omurgasına bütünleşmiş süreç otomasyon araçları ile birlikte sunar.
NX, şirketlerin ürün ömür döngüsünün değişimini gerçekleştirecekleri gelecek nesil dijital ürün geliştirme sistemidir. Endüstrinin en geniş yelpazedeki bütünleşik, tamamıyla ilişkili CAD/CAM/CAE uygulamaları ile NX, ürün tasarımı, imalatı ve mühendislik analizleri gibi geliştirme sürecinin her alanında söz sahibidir.
Dünya üzerinde farklı yerlerde bulunan ekiplerin aynı ortak proje üzerinde artan çalışma talepleri için, NX, ürünlerin kavramsal tasarımdan imalata kadar geliştirilmelerini sağlayacak araçları dünya çapındaki ekiplerin işbirliğine açık olarak sunar. Bunlar tek bir yönetim omurgası üzerinde bulunan, gelecek nesil üç boyutlu parça/montaj, performans analizleri ve takım yolu hazırlayan araçlardır. Yönetilebilir geliştirme ortamı sayesinde ve tüm işletmeyi kapsayan işbirliği ortamı üzerinde, doğru verinin doğru zamanda ve doğru yerde olması sağlanır.
NX, şirketlerin kurumsal en iyi deneyimlerini paylaşmasını özendiren, ürün ve süreç bilgilerini yakalayıp tekrar kullanmalarını sağlayan, bütünleşmiş süreç otomasyon araçlarının eksiksiz bir bütünüdür.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.
CAD-CAM Nedir ?
CAD / CAM bilgisayar destekli dizayn ve bilgisayar destekli imalat anlamına gelen terimlerdir. Dizayn ve üretimde bir takım fonksiyonları yerine getirmek için dijital bilgisayarların kullanılmasıyla ilgili bir teknolojidir.
Bilgisayar destekli dizayn ( CAD ), mühendislik dizaynının ortaya çıkarılması, geliştirilmesi, analizi ve modifikasyonu desteklemek için bilgisayar sistemlerinin kullanılması olarak tanımlanabilir. CAD sistemi, kullanılan bir donanım ( hardware ) yazılım ( software ) ve kullanıcı üçlüsünden oluşur.
CAD donanımı, tipik olarak bir bilgisayarı, bir veya daha fazla grafik gösterimli terminali, klavyeyi, yazıcıyı, çiziciyi ve diğer çevresel donanımı içerir.
CAD yazılımı, sistem üzerinde bilgisayar grafiklerini uygulamak için bilgisayar programlarını ve kullanıcı firmanın mühendislik fonksiyonlarını kolaylaştırmak için şu programların kullanılmasını içerir. Bu uygulamalar;
Çekme ? yorulma deneyleri, mekanizmaların dinamik yapı analizleri, ısı transfer hesaplamaları ve nümerik kontrollü parça programlarıdır.
Bilgisayar destekli imalat ( CAM ), bir imalat tesisinin üretim kaynakları arasında oluşturulan bir bilgisayar etkileşim alanı vasıtasıyla tesisin faaliyetlerini ister direkt ister endirekt olarak planlaması, yönetimi ve kontrolü için bilgisayar sistemlerinin kullanımı olarak tanımlanabilir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere CAM? in uygulamaları iki geniş kategoriye ayrılır:
a- Bilgisayarlı Gözetim ve Kontrol: Bilgisayarların prosesin gözlenmesi veya kontrolü amacıyla imalat prosesine doğrudan doğruya bağlandıkları direkt uygulamalarıdır.
b- İmalat Destek Uygulamaları: Bilgisayarla imalat prosesi arasında direkt bir etkileşimin olmadığı, bilgisayarın tesis içindeki üretim faaliyetleridir.
CAD / CAM SİSTEMLERİNİN GENEL YAPISI:
Bilgisayar olayı yeni olmakla beraber ? Bilgisayar Destekli ? ya da ? Bilgisayar Yardımlı ? kavramın etkinlik kazanması son 15 ? 20 yılın ürünüdür. Ülkemizdeki gelişmeler dünya çapındaki bilgisayar destekli tasarım ve üretim uygulamalarına kıyasla daha yeni ve bir ölçüde de başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen özellikle ? Bilgisayar Destekli Üretim ? dünya genelinde yeni gelişmeler göstermektedir ve özellikle ? Üretim Mühendisliği ? yeni bir meslek dalı olarak üniversitelerde gerçekleştirilme düzeyine gelmiş bulunmaktadır.
Bilgisayar destekli tasarım aracılığıyla bilgisayar grafikleri, tasarımda devrim sayılabilecek gelişmeler sağlamıştır. Buna bağlı olarak üniversitelerde hem var olan mühendislik öğretim programlarının yeniden gözden geçirilmesi zorunluluğu doğmuş, hem de yeni bir disiplin olarak ? Üretim Mühendisliği ? gündeme gelmiştir.
Bilgisayar destekli üretim / tasarım genel anlamda bilgisayar teknikleri kullanan yeni bir çok disiplini teknolojik alandır. Bu alanda çalışacak elemanların yüksek düzeyde yetişmiş olmaları gerekmektedir. Değişik mühendislik düzlemlerinden ortak bir proje üzerinde çalışacak takım üyelerinin ortak bir kavram bütünlüğüne ve ortak bir teknik dile sahip olmaları gerekmektedir. Bu durumda orta öğrenimden ve meslek okullarından başlamak üzere üniversite ve yüksek okullarda yeni bir eğitim planı üzerinde dünya genelinde başlayan bir tartışmaya tanık olmaktayız.
CAD / CAM koşullarında önemli bir öge de bilgisayar grafikleridir. Bunlar tasarımcıya yeni bir ufuk yeni bir dünya açmıştır. Bilgisayar grafikleri ile üç boyutlu şekiller üzerinde düşünme ve istendiği biçimde müdahale olanakları doğmuştur. Bir motor ya da bir binanın değişik yönlerden kesitlerini değişik yönlerden görebilecek tasarımın başarı şansı arttırılabilmekte çok kısa sürede üretilen teknik resimlerle üretimde yer alanların karar alma verimlilikleri yükselebilmektedir. Bilgisayar grafikleri ile birlikte ? Sonlu eleman yöntemleri? tasarımcıya yeni düşünce boyutları açmıştır.
Özellikle son on yıl içinde ( CAD / CAM ) alanında meydana gelen önemli gelişmeler, bilgisayar destekli çizim dizgeleri mühendislik çözümleri ve makine işlemlerinin sayısal denetimi gibi uygulamalı alanlarda olmuştur. CAD / CAM? in ilk örnekleri uygulanmaya başlandığı zaman, birbirlerinden bağımsız olarak gerçekleştirilmekte ve tekil program uygulamalarında olduğu gibi veriler elden hazırlanmaktaydı. Buna bağlı olarak da tasarım ve üretim verilerinin işlenmesinde maliyet yüksek olmaktaydı. Zamanla mühendisler ve bilgisayar araştırıcıları veri akışındaki boşlukların farkına vararak bunları gidermeye çalışmışlardır. Bugün tasarım, üretim ve işletmecilikte CAD / CAM uygulamaları bilgisayar ile entegre edilmiş veri tabanları olmadan yapılamamakta, yapılsa da uygulama boyutları küçük olmaktadır. Bu bakımdan veri tabanı sorunu CAD / CAM dizgeleri ile veri tabanları arasındaki uyum, aynı zamanda üretilmemeleri nedeni ile verimsiz ya da pürüzlü olabilir. Bu bakımdan söz konusu uyumsuzlukların yeniden gözden geçirilerek daha yeni kolaylıkların geliştirilmesi çalışmaları hız kazanmış durumdadır.
CAD / CAM SİSTEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ:
Hem CAD hem de CAM 1950? lerin başlarında doğmuştur. CAD? in evrimi geniş olarak bilgisayar grafiklerinin gelişmesiyle ilgilidir. Bilgisayar grafikleri alanında önemli projelerden biri 1950? lerin ortalarında ve sonlarında geliştirilen APT dilidir. APT İngilizce Automatically Programmed Tools sözcüklerinin ( otomatik olarak programlanan takımlar anlamında ) baş harflerinden oluşturulan bir terimdir. Bu proje bilgisayar kullanımında nümerik kontrollü parça programları için geometri elemanlarını tanımlamak için uygun bir yol geliştirilmesi ile ilgiliydi.
1960? ların başlarında General Motors, IBM, Lockheed ? Georgia McDonnell ? Douglas gibi endüstriyel kuruluşların tümü bilgisayar grafikleriyle ilgili projelerde aktif rol oynamışlardır. Bu projelerin çoğu sonuçta ticari ürünler şeklinde çıkmışlardır.
1960? ların sonlarında Calma ( 1968 ) ve Applican ve Computervision ( 1969 )? u içeren pek çok CAD / CAM sistem satıcısı ortaya çıkmıştır. Bu sistemler kullanıcının ihtiyacı olan yazılım ve donanımın tümünü veya bir çoğunu içeren ? anahtar teslimi ? sistemlerini satarlar.
CAM konusu öncülüğünü Air Force şirketinin himayesi altında çalışan N.I.T.? in yaptığı NC tezgahların keşfi ( 1950 ) ile ortaya çıktı. Bu eski cihazlar herhangi bir takım tezgahının hareketlerinin bir delikli banda bağlı elektronik kontrol mekanizması ile denetlenmesinin mümkün olduğunu kanıtladılar. Asıl gelişme parçanın fiziksel yapısına ve şekline bağlı olarak hazırlanan delikli bantların hızlı ve doğru bir çalışmayı mümkün kılması ile yaşanmıştır.
Bu gelişmeler NC takımların yaygın kullanımını sağlamıştır. 1960 ve 1970? lerde başta Avrupa ve Japonya? da olmak üzere bu endüstri hızlı bir gelişim göstermiştir. 1970? lerin başlarından itibaren ( mikro ve mini bilgisayar teknolojisinin oluşmasıyla ) yeni kontrol teknikleri geliştirilmiştir. Doğrudan nümerik kontrol ( DNC ) ve bilgisayarlı nümerik kontrol sistemleri daha geniş kullanılmaya başlanmıştır. Bu sistemler bilgisayarlar ve makinelerin doğrudan ilişkisini sağlamıştır. Aynı şekilde operatöre makine fonksiyonlarını programlar vasıtasıyla kontrol şansı tanımıştır. Parça programı grup işleme uygun APT modu ile CAD aracılığında hazırlanan tasarımlardaki imal edilecek parçaların geometrik şekli baz alınarak hazırlanır.
Diğer CAM gelişmeleri 1970? lerde hızlanmıştır. Şu anda Amerika? da 3200, Batı Avrupa? da 1800 ve Japonya? da 4000 uygulaması bulunan robot teknolojisi, alma ve yerleştirme operasyonlarının tümü, kaynak yapma, yıkama, sprey boyama ve montaj fonksiyonlarının tamamını yerine getirmektedir.
Günümüzde disk ve disket komponentlerinin çoğalması, mühendislik ve imalat işlemleri arasındaki bilgi bağlantısının anlaşılması sonucunda bu elemanların bütünleştirilmesinden büyük kazançlar elde edilmiştir.
CAD DİZAYN PROSESİ:
CAD herhangi bir araştırma geliştirme veya tasarım probleminin çözümünde, grafik özellikler kullanılarak iki veya üç boyutlu çizimlerin ve tasarımların, bilgisayar desteği ile oluşturulmasına dayanan çalışma yöntemlerinin tümüdür.
Modern CAD sistemleri ( genellikle CAD / CAM sistemleri adı verilir ) İnteraktif Bilgisayar Grafiklerine ( ICG ) dayanırlar. ICG? ler bilgisayarların şekil veya sembol formunda veri oluşturulması, iletmesi ve ekranda göstermesinde kullanılan, kullanıcıya dayanan sistemlerdir.
Bilgisayar Destekli Dizayn Sistemlerindeki kullanıcı, verileri ileten ve bilgisayara çeşitli girdi araçlarının herhangi biri vasıtasıyla komut veren desinatördür. Bilgisayar kullanıcıyla katot ışın tüpü ( CRT ) yardımıyla iletişim kurar. Operatör ( Teknik Ressam ) CRT ekranı üzerinde, bilgisayarın belleğinde depolanmış arzu edilen yazılım alt programlarını çağıran bir giriş komutu ile bir görüntü ( imaj ) yaratır. Operatör, boyutlarda genişleme / daralma, rotasyon, ekran üzerinde başka bir konuma gitme vb. çeşitli manipülasyonlar yardımıyla, görüntünün istenen detaylarını komutlarla formüle edebilir.
Günümüzde hassasiyetleri gitgide artan ve gerek renk ve gerekse gösterim yetenekleri yüksek ekranlar üretilmektedir. Bu ekranlar üzerindeki en basit bir bilgisayar grafik uygulaması dahi binlerce noktadan oluşmaktadır. Kapasiteleri çok büyük mikro çiplerin geliştirilmeleri sonucunda bellekte milyonlarca noktanın koordinatları depolanabilmektedir.
ICG sistemi CAD sisteminin bir bileşenidir. Diğer bileşen operatördür ( kullanıcı ). İnteraktif Bilgisayar Grafikleri, dizayn problemini çözmek için operatör tarafından kullanılan bir alettir. Operatör, insanın zihinsel yeteneklerine ( fikir oluşturma, bağımsız düşünme ) en çok uyan dizayn prosesini gerçekleştirir. Bilgisayarsa, kendi yeteneklerine ( hesaplama hızı, gösterim yeteneği, bellek ) en iyi uyacak şekilde görevini yerine getirir. Sonuç sistem bu iki bileşenin yeteneklerini aşar.
CAD sistemini kullanmanın temel nedenleri şunlardır:
1- Tasarımcının Üretkenliğini Arttırmak İçin: Bu, ürünün, alt montaj bileşenleri ve parçalarının tasavvur edilmesinde operatöre yardım ederek ve dizayndaki sentez, analiz ve döküm için gerekli zamanı kısaltarak sağlanır. Üretkenliğin gelişmesiyle sadece daha düşük dizayn maliyeti değil, aynı zamanda da daha kısa proje tamamlanma zamanı sağlanır.
2- Dizayn Kalitesini Geliştirmek İçin: Bir CAD sistemi ile çalışmak, yapılan tasarımda daha çok alternatifin gözönüne alınması, düşünülen alternatiflerin hesaplarının yapılarak değişik durumlarda mühendislik analizleri yapabilme imkanı sağlayacaktır. Tüm bu çalışmalar sırasında hassasiyet dizayn hatalarını minimuma indirecektir. Ayrıca ortaya çıkan çizimlerde minimum çizim hataları yaratılacak böylelikle daha temiz ve standartlara uygun çizimler elde edilecektir.
3- İmalat İçin Veri Tabanı Oluşturmak: Üretim için teknik dokümanların hazırlanması sırasında ürünün işlenebilmesi için gerekli olan datalar da gözönünde tutulacaktır. Bu datalar, ürünün geometrik boyutları, ürünün geometrisini oluşturan tanımlanmış temel elemanların neler olduğu, detayların nasıl birleştirileceği, detaylara ait malzeme bilgileri, mamulün işleneceği hammaddenin ölçüleri ( kaba malzeme ölçüleri ) vb. bilgilerdir. Bu bilgiler değişik formatlarda sistemden alınarak birbirinden farklı bir çok amaç için kullanılabilir.
CAD Dizayn prosesi altı safhayı içeren bir prosedür olarak karakterize edilebilir:
1- İhtiyacın Belirlenmesi: Bir takım düzeltici faaliyetlerin yapılması gerektiğinin bir kişi tarafından anlaşılmasıdır. Bu bir mühendis tarafından mevcut makine dizaynındaki bazı kusurların belirlenmesi veya bir satıcı tarafından yeni bir ürünün pazarlama fırsatlarının algılanması olabilir.
2- Problemin Tanımı: Dizayn edilecek parçanın tüm spesifikasyonlarını içerir. Bunlar fiziksel ve fonksiyonel karakteristikler, kalite ve işleme performansını kapsar.
3- Sentez ( Mühendislik Tasarımı ): Bilindiği üzere geleneksel mühendislik tasarımı, çizim masası üzerinde başlar ve orada ayrıntılı bir doküman ? teknik resim haline dönüşür. Makine mühendisliğinde tasarım; bir ürünün onun alt parçalarının ve hatta bu ürünün imal edilmesi için gerekli olan takım ve tertibatların tüm teknik resimlerini içerir. Elektrik ve elektronik mühendisliğinde tasarım ise elektrik devre ve şemaların hazırlanması gibi işlemleri içerir. Buna benzer şekilde diğer mühendislik dallarında da yapılan tasarımların elle doküman haline getirilmeleri söz konusudur.
Mühendislik tasarımı geleneksel olarak tasarımın çizim masalarında detaylı mühendislik resimleri formunda dokümante edilmesi ile oluşurlar. Bilgisayar destekli tasarımda bir tasarım işleminde yapılması öngörülen bütün işlemler çizim masası yerine artık bir CAD sisteminden oluşur. Bir CAD sistemi şu kısımlardan oluşur:
a- Tasarımcı
b- Donanım ( Hardware ): Bilgisayar ve çevre birimleri ( yazıcı, çizici vb. )
c- Yazılım ( Software ): Genel sistem yazılımı ve CAD yazılımı.
d- Problem; çözülmesi gereken tasarım problemi.
Tasarımcı, elindeki problemi önünde mevcut olan bilgisayardaki CAD programını kullanarak çözümler. CAD sisteminde kullanılan bilgisayar gerekli tasarımın yapılmasına olanak verecek bir CAD yazılımına sahiptir. Bu yazılım ile tasarımcı bilgisayarın çevre üniteleri ile ( ekran, klavye vb. ) sürekli etkileşim halindedir. Yapacağı tasarımın cinsine göre çeşitli geometrik çizim elemanlarının kullanılması ile çizimleri ekranda gerçekleştirilir. Yani geleneksel olarak çizim masasında kağıt üzerinde yapılan çizimler ve tasarımlar CAD sistemlerinde artık ekranda yapılır. Bu arada eğer tasarlanan geometri üzerinde yapılacak düzeltmeler, değişiklikler, büyütme, küçültme, kopyalama ve bunun gibi işlemler varsa bunlar rahatlıkla ekranda yapılabilmektedir. Böylece diğer tasarım yöntemlerindeki yorucu ve zaman alıcı işlemler bilgisayarlarda rahatlıkla yapılmış olmaktadır.
CAD ile tasarımcı yaptığı tasarımı çok daha rahat bir şekilde gözönünde canlandırabilir; birkaç alternatif tasarımı kısa bir sürede analiz edip, ilişkili alt parçaları ile birlikte kolaylıkla ekran üzerinde monte edilebilir ve bunlar üzerinde çok değişik analizler yapılabilir. Ayrıca yeni yapılacak tasarım, eski tasarımlarının bazı kısımlarının değiştirilmesiyle elde edilecekse bu da son derece hızlı bir şekilde eski tasarımın ekrana çağrılıp üzerine gerekli değişikliklerin yapılması ile elde edilir. Özet olarak, tasarımcının üretkenliği CAD sistemlerinin kullanılmasıyla artmaktadır.
4- Analiz ve Optimizasyon: Sentez ve analiz etme dizayn prosesi ile yakından ilgilidir. Bir operatör tarafından belli bir bileşen veya tüm bir sistemin alt sistemi fikri oluşturulur, analiz edilir, analiz prosedürü ile geliştirilir ve tekrar dizayn edilir.
5- Değerlendirme: Dizaynı, problem tanımlama safhasında belirlenen spesifikasyonlara göre ölçmektir. Bu değerlendirme işletim performansı, kalite, güvenirlilik ve diğer kriterleri değerlendirmek için prototip modelin test edilmesi ve imal edilmesidir.
6- Sunma ( Mühendislik Çizimlerinin Hazırlanması ): Dizayn prosesinde en son safha sunmadır, yapılan mühendislik tasarımlarının belgelendirilmesi gereklidir. Bunlar genellikle teknik resimler ve raporlar şeklinde olabilir. Bunların hazırlanmaları imalat için şarttır. Bir CAD sisteminde yapılan tasarımların dokümantasyonu çiziciler ve yazıcıların kullanılmasıyla olur. Bu işlem direkt olarak bilgisayardaki çizimlerin kağıda yazıcı ve çiziciler yardımı ile aktarılması yoluyla gerçekleştirilir ve elde edilen çizimler geleneksel metotla yapılan teknik resimlere karşın çok daha hassas ve kaliteli olur.
Bu yapılan çalışmaların nedeni ise yapılan tasarımların daha sonra imalatta faydalanacak şekilde bir veri tabanı oluşturmasına imkan vermesidir. Geleneksel metotlarla yapılan tasarımlardan sonra imalat mühendisleri tarafından iki ayrı bölümde iki ayrı prosedür uygulanmaktadır. Böylece tasarım ve imalat birimleri tarafından aynı olan bazı işlemler tekrarlanmakta, dolayısıyla belirli ölçüde zaman kaybı ortaya çıkmaktadır. Buna karşın bir CAD / CAM sisteminde tasarım fazında bir veri tabanı oluşturulmakta ve aynı veri tabanı imalat için de kullanılmaktadır. Daha önce yapılan işlemler yinelenmemektedir. Bir başka deyişle, ekran başında tasarlanan parça, kalıp vb. ürün yine ekran başında işlenmektedir. Bu işleme sırasında sahip olunan takım tezgahının ve bu tezgahın mevcut kesici kalem vb.? nin özellikleri bilgisayarla simüle edilebilmektedir. Bu şekilde NC parça programlama yapılmış ve o parça için NC kodlama elde edilmiş olur. Daha sonra bu NC verileri takım tezgahına gerek şerit, gerek manyetik bant ve gerekse de doğrudan bağlantı ile aktarılır. Böylece imalatı düşünülen parça tasarımdan imaline kadar CAD sistemi kullanılarak gerçekleştirilmiş olur.
DİZAYNDA BİLGİSAYARIN KULLANIMI:
Bilgisayar destekli modern sistemler tarafından gerçekleştirilen dizayn ile ilgili işler dört fonksiyonel alanda gruplanabilir.
Geometrik Modelleme,
Mühendislik Analizi,
Dizaynın Gözden Geçirilmesi ve Değerlendirilmesi,
Otomatik Çizim.
Geometrik Modelleme
CAD, en alt düzeyde parçanın resmini çizmek ile başlar. Şeklin yanısıra parça boyutları da girilebilir. Yalnız önemli olan nokta, tasarımı yapılan cismin geometrisinin matematiksel olarak tanımlanabilir olması gerektiğidir. Geometrik modellemede üç ana yöntem dikkati çeker.
Bunlar:
- 2D Tasarım: İki boyutlu tasarım yöntemi düzlem objeler için kullanılmaktadır ( Nokta, çizgi ve daire gibi ).
- 3D Tasarım: Bu yöntem çok karmaşık 3D profillerin dizaynı için tasarımda kullanılmaktadır.
Bilgisayar geometrik modelleme prosesi süresince, komutları matematik modele çevirir, onları veri kütüklerinde depolar ve CRT ekranı üzerinde bir görüntü olarak gösterir. Model sonuçta, gözden geçirme, analiz etme veya değiştirme işlemleri için veri kütüklerinden çağrılabilir.
Mühendislik Analizi:
Daha yüksek seviyede CAD programları hesap yapabilme yeteneğine sahiptir. Herhangi bir mühendislik probleminin çözülmesi için, problemin formülasyonunun yapılması gerekir. Bu formülasyon üzerine bir takım analiz yöntemleri uygulanabilecektir. Bu analizler çekme yorulma deneyleri, ısı transfer hesaplamaları veya dizayn edilen sistemin dinamik davranışlarını anlatmak için diferansiyel denklemlerin kullanılması gibi çeşitli hesaplamalardır. Bilgisayar bu analiz çalışmalarına destek olarak kullanılabilir.
CAD / CAM sistemlerinde kullanılan iki önemli analiz yöntemi şunlardır:
Kütle Özelliklerinin Analizi: En geniş uygulamaya sahip bir CAD sistemi özelliğidir. Bu analiz, yüzey alanı, ağırlık, hacim, ağırlık merkezi ve iç moment gibi katı cisimlerin özelliklerini analiz etme imkanı sağlar.
Sonlu Eleman Analizi: CAD sisteminin en etkili özelliklerinden biri de sonlu eleman metodudur. Bu teknikte nesne, düğümlerde toplanan ve birbirine bağlı bir şebeke oluşturan çok sayıdaki sonlu elemana ( genellikle dikdörtgen veya üçgen şeklinde ) bölünür. Hesaplama kabiliyeti yüksek bir bilgisayarla tüm nesne, her bir düğümde çekme ? yorulma ısı transfer ve diğer karakteristikler hesap edilerek analiz edilebilir. Sistemdeki tüm düğümlerin birbirleri ile ilgili davranışları belirlenerek bütün nesnenin davranışlarına ulaşılabilinir.
Dizaynın Kontrolü ve Değerlendirilmesi:
Dizaynın doğruluğunu kontrol etme işlemi bilgisayar terminali üzerinde rahat bir şekilde yerine getirilir. Boyut spesifikasyonlarını kullanıcı tarafından gösterilen yüzeylere atayan yarı ? otomatik boyutlama ve toleranslama yöntemleri, boyutlama hatalarını azaltmaya yardımcı olurlar. Bunların yardımıyla operatör parça dizayn detayları üzerine doğru yaklaşır (700 m ) ve daha yakın bir inceleme için grafik ekran üzerindeki görüntüyü büyültür.
Dizaynın gözden geçirilmesinde, genellikle ? çakıştırma ? adı verilen prosedür yardımcı olur. Çakıştırma için iyi bir örnek, bir makine parçasının en son şeklinin geometrik görüntüsünü kaba döküm kalıbı görüntüsü üzerine kapatmak olabilir. Bu analiz, dökümde sonuç makinenin boyutlarını gerçekleştirmek için yeterli malzemenin olduğunu temin eder.
Bilgisayar destekli dizayn sistemlerinde en ilginç değerlendirme metotlarından biri ?kinematik ?? tir. Uygun kinematik paketleri menteşe ve mafsal gibi basit dizayn mekanizmalarının hareketlerini canlandırma yeteneği sağlar. Bu yetenek, operatörün mekanizmasının işlemini görüntüleme yeteneğini arttırır ve mekanizmanın diğer bileşenlere bir engel teşkil edip etmediğinden emin olunur.
Otomatik Taslak Çizim:
Mühendislik çizimlerinin CAD? in veri tabanından direkt olarak kopyalanmasıdır. CAD sistemleri çizim fonksiyonunun üretkenliğini kabaca elle çizimin 5 katı kadar arttırmıştır.
CAD? in bazı grafik özellikleri çizim prosesine çok elverişlidir. Bu özellikler otomatik boyutlama, taralı alanların oluşturulması, ölçekli çizim, parçaların detaylarının görüntülerini büyütme ve bunların bazı bölümlerinin geliştirilmesi özelliklerini kapsar. CAD? le taslak çizilmesi, parçanın rotasyonu ve görüntünün diğer transformasyonlarında ( eğrilik, izomorfi ve perspektif ) önemli oranda destek sağlanır. Günümüzde birçok CAD sistemi bir parçanın altı farklı görüntüsünü oluşturma yeteneğine sahiptir.
Yukarıda anlatılan 4 CAD fonksiyonuna ek olarak, CAD veri tabanının bir başka özelliği de parça sınıflandırma ve kodlama sistemlerinin geliştirilmesinde kullanılabilmesidir. Parça sınıflandırma ve kodlama benzer parça dizaynlarının gruplanması ve bir kodlama şemasıyla bu benzerliklerin arasında bir ilişki kurulmasıdır. CAD bu konuda operatöre çok faydalı bir yardımcıdır.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM YÖNTEMLERİ:
CAD? in temeli, geleneksel olarak teknik ressamlarca çizilen resimlerin yine teknik ressamlarca fakat bilgisayar kullanılarak çizilmesine dayanır. Burada sözkonusu olan iki boyutlu teknik resimlerin bilgisayar yardımı ile çizimi, olsa olsa CAD için ancak bir başlangıç seviyesi olabilir. CAD günümüzde en temel teknik resimlerin çizilip ölçülendirilmesinden, en karmaşık şekillerin gerçeğe yakın tasarlanıp görüntülenmesine kadar geniş olanakları içermektedir. CAD ile birlikte kullanıcı yazılımları, uzman sistemler, çözümleme yazılımları, sayısal denetim, robotlar, üretim planlama yazılımları, bilgisayar bütünleşik üretim hedefinin birer parçasıdır. En genel yaklaşımla bir şekli CAD ile tasarlamak için dört temel yöntem kullanılır.
Çizim:
Teknik resimlerin, geleneksel çizim aletleri yerine bilgisayar kullanımı ile çizilmesi için iki ve üç boyutlu çizim yazılımları kullanılır. Bir teknik ressamın çizebileceği her türden ürün, kalıp, parça, plan, proje vb. resmi mümkün olduğunca teknik ressamın çizim sırasında kullandığı yöntemlerle bilgisayar ekranına çizilir. Nokta, çizgi, yay, eğri, çokgen gibi temel elemanlardan hareketle çizim yapılır. Büyütme, küçültme, silme, çoğaltma, tarama vb. olanakları ile istenen değişiklikler yapılır. Resim üzerine istenen yazılar yazılır, istenen ölçü sisteminde otomatik ölçülendirme yapılır. Çok kullanılan çizim parçaları için arşiv oluşturulacak kolayca çizimde kullanılabilir. Çizim modülü ile iki boyutlu çizimin yanısıra izometrik çizim de yapılabilir.
Tel Kafes Geometri:
Tel kafes geometri, bir şekil üç boyutlu olarak göstermenin en basit yoludur. Şeklin sadece sınırları ve kenarları çizgi ve eğrilerle gösterilir. Eğriler çok sayıda yayın birleşmesinden meydana gelir. Bir eğri uzayda serbestçe tanımlanabildiği gibi bir yüzey üzerine çizilmiş de olabilir. Eğriler matematiksel olarak polinomlarla tanımlanır. CAD yazılımlarında eğrilerin oluşturulması için üç yöntem vardır:
Daire, yay, elips, parabol, hiperbol gibi yaygın, matematiksel olarak kolay ifade edilen eğriler.
Karmaşık iki yüzeyin kesişimi, bir eğrinin bir yüzey üzerine izdüşümü vb. etkileşimli yöntemlerle belirlenen hesaplanmış eğriler.
Bir dizi noktanın, teğet ve diklik kurallarına uyarak birleştirilmesi ile belirlenen eğriler.
Yüzey Geometri:
Tel kafes geometri ile tanımlanan üç boyutlu şekillerin daha sıkı çizgilerle taranması ile oluşur. Çizgilerin arası yüzeylendirilerek gerçeğe yakın yüzeylerin görüntülenmesi sağlanır. Yüzey oluşturmak için, iki değişkenli polinomlarla tanımlanan denklemler kullanılır. CAD yazılımlarında çok kullanılan beş yüzey oluşturma metodu vardır:
Koni, küre, silindir, spiral, düzlem yüzeyi gibi temel geometrik yüzeyler
Uzayda eğriler arasının teğet ve diklik kurallarına uygun olarak doldurulması ile oluşturulan yüzeyler
Yüzeylerin birbirine geçtiği hallerde oluşan kenarların yaylarla yumuşatılarak geçiş sağlanması ile oluşturulan yüzeyler
Uzayda belirlenen noktalardan geçen teğet ve diklik şartlarını sağlayan çizgilerin oluşturduğu yüzeyler
Bir yüzey üzerinde kapalı eğrilerle yüzey parçaları ayrılabilir. Eğer bir düzlem üzerinde yüzey parçası ayrılacaksa doğrular da kullanılabilir. Bu şekilde oluşturulan yüzey parçaları birleştirilerek yüzeyler oluşturulabilir.
Katı Geometri:
Temel geometrik hacimlerden hareketle karmaşık şekillerin tasarlanması, katı geometri yazılımları ile yapılır. Yazılım, silindir, küre, koni spiral, piramit, küp eğri tabanlı prizma, çokgen tabanlı prizma, bir kesitin ( düzlemin ) bir eksen etrafında döndürülmesi ile oluşan hacimler gibi temel geometrik şekilleri tanımlayabilir. Karmaşık şekillerin oluşturulması için bu temel şekiller birleştirilir, birbirinden çıkarılır, deforme edilir, yüzeylerle kesilir. Görüntülerin daha gerçekçi olması için arkada kalan çizgiler görünmez yapılır, şekiller yüzeylendirilir.
Gelişmiş CAD yazılımlarında oluşturulan şekiller 16,7 milyona kadar varan renklerle ve ( yarı ) ışık geçirgen olarak tanımlanabilir. Çeşitli noktalarda ışık kaynakları tariflenerek şekillerin gölgelenmesi sağlanır. Şekiller sürekli döndürülebilir ve istenen yerde kesit alınabilir. 2 ve 3 boyutlu çizim modülü diğer model geometrilerin oluşturulabilmesi veya bir modülden diğer modüle bilgilerin aktarılabilmesi için temeldir. 2 ve 3 boyutlu çizim modülü ile çizilen resimler, tel kafes, yüzey ve katı model geometri modüllerinde çağrılıp üzerinde çalışılabilir. Bu modüllerde yaratılan şekiller 2 ve 3 boyutlu çizim modülüne aktarılabilir.
Birçok yazılımda bütün modüller ortak tek bir bilgi tabanı kullanırlar.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ DİZAYNIN FAYDALARI:
CAD? in pek çok faydası vardır. Ancak bunlardan sadece bazıları kolaylıkla ölçülebilir. Örneğin, iş kalitesinin gelişmesi, daha kullanışlı bilgi, kontrolün gelişmesi gibi belirli bir miktar ile belirlemenin güç olduğu soyut faydaları vardır. Bazı faydaları ise somuttur fakat bunlardan sağlanan faydaları üretim prosesinden bulup çıkarmak ve dolayısıyla dizayn safhasında bunları para miktarı ile ifade etmek güçtür. CAD sistemlerinin uygulanmasından sağlanan bazı faydalarsa direkt olarak ölçülebilirler. Aşağıda bütünleşik CAD / CAM sistemlerinden sağlanan faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Daha kısa temin zamanları sağlar.
- Mühendislik personelinin ihtiyaçları azalır.
- Yapılmış tasarımlar üzerinde ortaya çıkan müşteri isteklerinin kolaylıkla yerine getirilmesi.
- Piyasanın ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verilir. Gerekli veri tabanı oluşturulduktan sonra benzer yeni mamuller üretmek için gereken proje zamanlarını en aza indirerek, pazar rekabetinde avantaj sağlayacaktır.
- Kopyalama ( çizme ) hataları minimuma iner.
- Dizaynın doğruluğu artar.
- Dizaynlar daha standart olur.
- Analiz sırasında bileşenlerin birbirleriyle etkileşimleri daha kolay belirlenir.
- Daha iyi bir fonksiyonel analiz sağlayarak prototip test sayısı azalır.
- Dokümantasyon sağlamaya hazırlamaya destek sağlar.
- Takım dizaynında üretkenliği arttırır.
- Maliyetler hakkında daha iyi bilgi sağlar.
- Daha iyi bir dizayn sağlar.
- NC parça programları ve rutin çizim görevleri için gerekli eğitim süresini azaltır.
- NC parça programlarında daha az hata oluşur.
- Mevcut parçaların daha fazla işlenmeleri ve kullanılmaları için bir potansiyel sağlar.
- Dizaynın mevcut imalat tekniklerine uygun olmasını sağlar.
- Algoritmaları optimalleştirerek malzemelerden ve makine zamanlarından tasarruf sağlar.
- Projeler üzerinde çalışan dizayn personelinin daha etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar.
- Karmaşık parçaların incelenmesine yardımcı olur.
- Mühendisler, tasarımcılar, yönetim ve farklı proje grupları arasında daha iyi bir anlaşma ve haberleşme ortamı sağlar.
27 Ağustos 2008 Çarşamba
Mastercam Eğitim Kitabı
Yazar : Zafer Tekiner - Ümit Mete
Yayın Yılı : 2006
Fiyat: 29,90YTL
Sayfa Sayısı : 504
Yayınevi : Seçkin Yayıncılık
Bu kitap, içerik olarak, kullanıcının kendi kendine Mastercam programı arayüzü, çizim teknikleri ve pratik yaklaşımlarla Bilgisayar Destekli İmalat (CAM) teknikleri hakkında bilgi sahibi olmasına yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu sebeple kitap hem yeni hem de deneyimli kullanıcılar için öğrenme ve başvuru kaynağı olarak kullanılabilecektir. Kitap ile birlikte verilen CD-ROM içerisinde bulunan uygulamalar özellikle işleme tekniklerine yönelik olarak hazırlanmıştır. Mevcut yazılı yayınlardan farklı olarak işleme teknikleri için kullanılan komutların her biri ayrı uygulamalar içinde anlatılarak kullanıcının pratik olarak işleme tekniklerinin öğrenmesi amaçlanmıştır. Her bölümün, bir sonraki bölüm için bir alt yapı oluşturduğu görülecektir. CD-ROM içerisindeki uygulama parçaları açılarak konular uygulamalı olarak takip edildiği taktirde ileri seviyede bir Mastercam kullanıcısı olunabilir. Kitap, işleme yöntemleri hakkında da okuyucusuna farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.
- Kitapta Yer Alan Önemli Konu Başlıkları
- Mastercam Kullanıcı Arayüzü
- İki Boyutlu Tasarım Komutları ve Uygulamaları
- Üç Boyutlu Tel Kafes Tasarım Uygulaması
- Yüzey Modelleme ve Uygulamaları
- Katı Modelleme Komutları ve Uygulamaları
- İki Boyutlu Parça İşleme Operasyonlarının Uygulanması
- Üç Boyutlu Yüzeylerin Oluşturulması ve İşlenmesi
- Çok Eksenli (Multiaxis) İşleme
- Katı Model Parçaların İşlenmesi
- Tasarım Programlarından Veri Aktarımı
Catia ile Modelleme (Kitap)
Yazar : Ahmet Özdemir - Zafer Tekiner - Mustafa Turgut
Yayın Yılı : 2007
Fiyat: 31,50YTL
Sayfa Sayısı : 563
Yayınevi : Seçkin Yayıncılık
CATIA yazılımı dünya çapında en çok kullanılan CAD/CAM/CAE yazılımlarındandır. Gelişmiş araçları sayesinde tasarımda sınır tanımaz. CATIA yazılımını kullanırken tek sınırınız hayal gücünüz olacaktır. Hayalinizdeki tasarıma en hızlı ve en verimli ulaşmanın yolu CATIA yazılımını kullanmaktır.
Kitabın bu baskısında ülkemizde de ilk defa bu kadar detaylı ele alınan birçok yeni konuya değinilmiştir. Bu açıdan; nokta bulutu işleme ve şekilsel tasarım konuları sizi farklı ufuklara taşıyacaktır. Sektörde farkınızı hemen öne çıkaracaktır.
Kitabın bu baskısı tamamen gözden geçirilmiş olup tamamen endüstrinin ihtiyaçlarına göre güncellenmiştir. Konular eklenirken bazı konularda da revizyonlar yapılmıştır. Okurlarımıza faydalı olması dileklerimizle.
- Kitapta Yer Alan Önemli Konu Başlıkları
- Catia Kullanıcı Arayüzü
- Taslakların Çizimi (Sketcher)
- Katı Model Tasarım (Part Design)
- Tasarım Tabloları (Design Table)
- Montaj Modelleme (Assembly Design)
- Kaynak Tasarımı (Weld Design)
- Tel Kafes Ve Yüzey Model Tasarım (Wireframe And Surface Design)
- İleri Seviye Yüzey Model Tasarım (Generatıve Shape Design)
- Serbest Stil Tasarım (Free Style)
- Şekilsel Tasarım (Image&Shape)
- Nokta Bulutundan Yüzey Örme (Digitızed
- Shape Edıtor, Quıck Surface Reconstructıon)
- Fonksiyonel Sac Ürün Tasarımı (Generatıve Sheet Metal Design)
- Teknik Resim Oluşturma (Drafting)
AutoCAD 2008 Eğitim Kitabı
Yazar : Kadir Gök - Arif Gök
Yayın Yılı : 2007
Fiyat: 24,50YTL
Sayfa Sayısı : 459
Yayınevi : Seçkin Yayıncılık
2 boyutlu tasarım alanında son yıllardır çok geniş bir kullanıcı ağına sahip olan AutoCAD yazılımı özellikle, 2008 versiyonu ile 3 boyutlu modelleme tekniğiyle de bir adım daha ilerlemiştir. AutoCAD 2008'nin daha esnek kullanımını bu kitapta daha açık ve net olarak bulacak, uygulama örnekleri ile komutları daha çabuk kavrayabileceksiniz.
- Kitapta Yer Alan Önemli Konu Başlıkları
- Bilgisayar Destekli Tasarım Ve Üretim Nedir?
- AutoCAD 2008 Hakkında
- Çizim Oluşturma
- Çizimleri Düzenleme
- Katmanlarla Çalışma
- Ölçülendirme
- İzometrik Çizim
- Koordinat Sistemleri
- Modelleme
- Katı Modelleri Düzenleme
- Yüzey Modelleme
- Görselleştirme
- Hesaplama İşlemleri
- Çıktı alma
- Veri transferi
- Uygulamalar
- Alıştırmalar
Solidworks 2008 Kitabı
Yazar: Sevilay Bayrak - Mustafa Turgut
Yayın Yılı : 2008
Fiyat: 39,50YTL
Sayfa Sayısı : 708
Yayınevi : Seçkin Yayıncılık
Bilgisayar destekli tasarım, üretim ve yapısal analiz konuları, makine sektörünün en önemli başlıklarıdır. Bilgisayar destekli mekanik tasarım dendiğinde, ilk akla gelen de şüphesiz SolidWorks yazılımdır. En çok bilinen ve bu alanın vazgeçilmezidir. SolidWorks yazılımını baş tacı yapan, bilgisayar destekli mekanik tasarım yazılımları içerisinde kullanım kolaylığı ve esneklik açısından lider konumda olmasıdır. Kullanım kolaylığı ile beraber oldukça güçlü araçlara da sahiptir.
Bu kitapta SolidWorks yazılımının yanında iki tane yazılım da temelden ileri seviye-ye kadar ele alınmaktadır. COSMOSWorks yazılımı ile her türlü mekanik sistemin yapısal analizini yapma imkanınız olacaktır. Sonuçların yorumlanmasında COSMOSWorks yazılı-mına hayran kalacağınızdan hiç şüphemiz yoktur. Ayrıca sektörde yerini alan SolidCAM yazılımını da bu kitapta bulabileceksiniz. Bütün bu konular anlatılırken endüstriyel uygulamalar kullanılmıştır.
Kitap ile beraber verilen CD'de, kitap içerisindeki bütün konu anlatın uygulamaları mevcuttur.
- Kitapta Yer Alan Önemli Konu Başlıkları
- SolidWorks Kullanıcı Arayüzü
- Skeç Modelleme
- Katı Modelleme
- Yüzey Modelleme
- Montaj Modelleme
- Animasyon ve Simülasyon Oluşturma
- Plastik Enjeksiyon Kalıp Tasarımı
- Teknik Resim Oluşturulması
- Fonksiyonel Sac Ürün Tasarımı
- CosmosWorks İle Yapısal Analiz
- Görsel Sunum Oluşturma
- Edrawing
- SolidCam İle İmalat
- Unsur Algılama
- Tasarım Tabloları ve Konfigürasyonlar Teknik Resim
- MoldFlow İle Plastik Parça Dolum Analizi
- Nokta Bulutundan Yüzey Örme, e-Drawing İle Belge Yayınlama, CosmosWorks İle Mukavemet Analizi
- CosmosMotion İle Sistem Hareket Analizi, SolidCam İle İşleme
- SolidCam İle Yüksek Hızlı İşleme
Catia ile İmalat ve Analiz (Kitap)
Kitapta Yer Alan Önemli Konu Başlıkları
Prizmatik işleme (Prismatic Machining)
Yüzey işleme (Surface Machining)
5 eksen işleme (Advanced Machining)
Torna işleme (Lathe Machining)
Yapısal analiz (Generative Structural Analysis)
Hacim kalıbı tasarımı (Core & Cavity Design ve Mold Tooling Design)
Mekanizma hareket simülasyonu (DMU Kinematic)
Görsel sunum oluşturma (Photo Studio)
Yazar: Mustafa Turgut
Yayın Yılı:2008
Sayfa Sayısı : 584
Fiyat:37.50 TL.
Yayın Evi: Seçkin Yayıncılık.
Satın almak için tıkla.
Topsolid'Mold & Topsolid'Progress
TopSolid'Mold plastik enjeksiyon kalıpçılığında kullanılan, TopSolid'Progress de progress kalıpçılığında ( sac kalıpçılığı ) kullanılan ve kalıp imalatçılarının çözümlerine profosyonel cevap verebilen ileri düzey parametrik kalıp modülleridir.
TopSolid 'Mold ve TopSolid ' Progress ile kalıp tasarımda; Export (IGES, DXF, DWG, CATIA, STEP, SAT, PARASOLID vs...), Import (IGES, DXF, DWG, CATIA, STEP, SAT, PARASOLID vs...) data transferleri ve datalar üzerinde otomatik veya manual data temizliği kolayca yapılabilir.
TopSolid'Mold ile datanın mold modülüne atıldığı anda malzeme seçimi ve otomatik malzeme çekme payının belirlenebilmesi, parça ayırma yüzeyinin ve ayırma hattının otomatik oluşturulması, parça çıkma açısı ve ters açı analizi, otomatik dişi ve erkek kalıbın oluşturulması kalıp tasarımına başlarken Mold modülünde kullanılan en önemli özelliklerdendir.
Hazır kalıp seti standarlarından (Avrupa, Japonya, USA) kalıp setini ekleyebilir ve standart parçaları üzerinde modifikasyonlar yapabiliriz.
TopSolid'Mold' da otomatik maça, arka kilit, açılı pin, maça kızağı vs... standart kütüphanesinden kolayca oluşturulabilir. Aynı zamanda, kolon pimleri,iticiler, bağlantı elemanları vs... kalıp seti kütüphanesinden eklenebilir. Bunların dışında TopSolid'Mold; kendi oluşturduğumuz hazır parçaları (itici pimler, kolon pimleri, bağlantı elemanları vs... ) standart kütüphanesine ekleyebilme ve kalıp setinde eklediğimiz parçaları standart parça olarak kullanabilme olanağını da sağlar.
TopSolid'Mold; soğutma kanallarını oluşturmada güvenlik boşlukları ve soğutma kanalı patlama kontrolu, soğutma kanalı giriş-çıkış hesaplarını yapmamıza olanak sağlar.
TopSolid ' Mold ile çok gözlü kalıplar da oluşturabilinir.
Ayrıca aile grubu yani birlikte çalışan ürünler için de dişi ve erkek kalıbı oluşturabilinir.
Mold modülü ile tüm kalıbın teknik resim, ölçülendirme, otomatik parça numaralandırması ve otomatik antet oluşturma, referans parça listesi ve sınıflandırmasını pratik ve hızlı bir şekilde yapılabilir.
TopSolid'Mold tek klik kinematik ile kalıbınıza hareketlendirme verebilir. Senaryo ya da kinematik hareket vermemize gerek kalmadan Mold modülü içerisinde Tek klik kinematik ile play ikonuna basmamız yeterli, maçaların ve itici pimlerin çalışmasını parçanının kalıptan atılması tüm hareketleri bu sayede
izleyebilirsiniz.
TopSolid ' Mold parça modifikasyonlarını çok daha kolay ve pratik olarak yapabilmeye olanak sağlar. Mold modülünde kalıp seti, maçası, su yolu, vs... ile kalıpladığınız parçanız üzerinde daha sonradan değişiklikler yapabilir ve bu değişiklikleri kolayca modifiye edebilir ve tüm kalıba otomatik olarak yansıtabilirsiz.
TopSolid ' Mold içerisinde PART MODIFICATION ile parça üzerinde değişiklik yapılan kısımları program otomatik algılar ve onayladığı anda bu kısımlar artık önceki parçamız üzerine eklenmiş olur. Yaptığınız bu eklemeler de dişi ve erkek kalıba aynı anda kalıp setine uyumlu bir şekilde yansır.
Kalıp firmalarının en çok kullandığı ve imalatı hızlandıran özellik olan PRELIMINARY MODE; özellikle import ettiğiniz ve tasarımı henüz tamamlanmamış yüzey ( IGES ) datalar üzerinde ön çalışma yapmanıza olanak sağlar. Import ettiğiniz yüzey datayı Premilinary Mode ile kalıp ayırma hattı yada ayırma yüzeyi oluşturmaksızın dişi ve erkek kalıbımızı ve kalıp setimizi oluşturabiliriz. Bu aşama sürerken aynı zamanda yüzey data üzerinde onarılması gerekli kısımları yada modifiye işlemlerini yapabilir ve bu datayı Preliminary Mode ' da oluşturduğunuz kalıp seti içerisindeki kütüğe yerleştirebilirsiniz. Bu aşamalardan sonra artık ayırma hattı, ayırma yüzeyi, maça, açılı pin vs... işlemlerini kalıbınıza uygulayabilirsiniz.
Standart kalıp setini oluştururuz ve datamızı katıya çevirdikten sonra ve tasarım işlemini bitirip parçamızı kalıp setimize yerleştirebiliriz.
TopSolid' Mold ile parametrik ve bütünleşik çalışan modüller:
• Kalıp Kinematik çalışması,
TopSolid'CAD
• Otomatik Electrode oluşturma,
TopSolid'Electrode
• 2D, 2,5D 3D frezeleme, TopSolid'CAM
• Tel erezyon kesimi, TopSolid'Wire
TopSolid'Progress ile TopSolid ortamında çizilmiş yada dışarıdan gelen datalar üzerinde adımlı kalıpların tasarlanması, formlu ve düzgün geometrilerin açılımının alınmasına olanak sağlar.
TopSolid ' Progress ile parça açılımlarını, hazırlık toleransları ve hazır malzeme tanımlama yada malzeme özelliklerine göre daha verimli şekilde alabilirsniz.
Aynı zamanda açılımın işleminden önce, kalınlık varyasyonları, incelme varyasyonları, plastik gerilim varyasyonları simülasyon olarak görebilir ve analizini sağlıklı bir şekilde yapabilirsniz.
Bant tasarımında ilk aşamada istasyon özelliklerini belirleyebilir, bandın yerleşimini, adımlarda operasyonların oluşumu ve fire analizlerini otomatik olarak yapabilirsiniz.
TopSolid ' Progress ile; tüm standartlara göre kalıp setinin yerleşimi, kalıp komponent listesinden parça çağırma ve kendi kullanıcı kütüphanenizi oluşturabilirsiniz.
Kalıp zımbaları otomatik çıkartma, dişi matrisleri kesme boşluğu ve parça açısı vererek otomatik boşaltma;
Kalıp içerisindeki bükme ve formların dişi ve erkek zımbaların oluşturulmasını profesyonel şekilde yapabilirsiniz
TopSolid'Progress ile kalıp çalışma simülasyonu, kinematik hareketlendirme sayesinde kalıbın çalışmasını en verimli şekilde test etmiş oluruz.
TopSolid'Progress aynı zamanda; gereken pres gücünü analiz eder, kalıp dökümantasyonu ve parça listesi oluşturur, full parametrik özelliği sayesinde sac parçada gerçekleşecek bir değişiklik kalıba aynen yansır ve parametrik olarak update edilir.
Kaynak : CadCamDizayn
26 Ağustos 2008 Salı
Solidworks 2009 Yenilikler
SolidCAM Nedir ?
SolidCAM Modüller;
- 2.5D Milling
- 3D Milling
- High-Speed Machining
- Multi-sided Indexial 4/5 axes Milling
- Simultaneous 5 axes Milling
- Turning
- Turn-Mill up to 5-axes
- WireEDM
Google SketchUp İndir
Google SketchUP 3d çizim oluşturmanızı sağlayan bir yazılımdır. Bir kaç basit komut ile çok güzel modeller oluşturabilirsiniz. Mimari çizimlerde daha çok kullanılıyor. Hatta bu programdan çizdiğiniz bir ev modelini google earth'a ekliyebiliyorsunuz. SketchUp ile nasıl 3d çizimler yapıldığını merak ediyorsanız buradaki videolara bakabilirsiniz. Ücretsiz 6. versiyonu indirmek için buraya tıklayınız.
AutoCAD 2009 Güncelliştirme 1
AutoDesk firması piyasaya sürdüğü programında bazı eksiklerin olduğunu görüyor. Bu eksikleri gidermek için bir ek dosya hazırlıyor. Bu dosyaları önceden yüklemiş olduğunuz AutoCAD 2009'un üzerine yüklüyorsunuz.
AutoCAD 2009 Güncelleme 1 - 32bit (exe - 18151Kb) | |
AutoCAD 2009 Güncelleme 1 - 64bit (exe - 25341Kb) | |
Benioku dosyası (html - 42Kb) |
Kalıp Programı
Solidworks Spline ve Montaj
24 Ağustos 2008 Pazar
Resimli 3D Çizim Dersleri
Autocad 3B Çizim- Top
AutoCad ile yaptığım top model çalışması.
Dosya Formati : 3DS ve DWG
Dosya Boyutu Toplam : 100 KB
Modelleyen: Emre I.
22 Ağustos 2008 Cuma
Autolisp Kaynaklar
Kaynak olarak vereceğim diğer bir sitesi Afralisp.com. Site ingilizce ama içeriğinde bir çok örnekleri bulunduruyor. Direk siteden örnek dosyaları indirebiliyorsunuz.
Solidworks Part-Assembly-Drawing
Solidworks Giriş ( Video)
11 Mayıs 2008 Pazar
Solid Örnek Çizimler
Autocad 2D Ağaç Çizimleri (Dwg)
Autocad projelerinizde kullanmanız için hazırlanmış 2d ağaç çizimleri. Dwg formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
http://www.cadtutor.net/ibank/vector/trees/trees.html
10 Mayıs 2008 Cumartesi
Solidworks Maxwell Render
Solidworks'de maxwell render çalışması ile ilgili kaynak videolar. Aşağıdaki bağlantılardan örnek çalışmaları izleyebilirsiniz.
- http://www.maxwellrender.com/img/ga...generaluse.html
- http://www.maxwellrender.com/img/ga...gmaterials.html
- http://www.maxwellrender.com/img/ga...nmaterials.html
- http://www.maxwellrender.com/img/ga...nvironment.html
- http://www.maxwellrender.com/img/ga...multilight.html
- http://www.maxwellrender.com/img/ga...rialeditor.html
Maxwell Render Yazılımı
Maxwell Render;
3dsMax,Maya,Cinema4D,SketchUp,Rhino,Archicad,Solidworks,LightWave,form-z,Allplan,Houdini,MicroStation ile uyumlu bir render motorudur. . Maxwell render plug-in(eklenti) olarak çalışmaktadır. Kullandığınız çizim programı ile aynı arayüzde maxwell render’i kullanabiliyorsunuz. Plug-in dosyasını web sayfasından demosunu indirebilirsiniz. Galeri sayfasını da ziyaret etmenizi öneririm. Birbirinden kaliteli render çalışmalarını göreceksiniz.
(Resimler www.maxwellrender.com'dan alıntıdır.)
3D Tasarım Çizimleri
artist-3d.com : İçeriğinde bir çok 3d tasarım çizimleri var. Araçlar,bina,elektronik eşyalar,karakterler vs.. gibi modelleri direk bilgisayara indirip, indirdiğiniz formata uygun 3d yazılımlarla açıp inceleyebilirsiniz. Eğer sizinde tasarımlarınız var ise bu sitede yayınlayabilirsiniz. Ziyaretçiler tasarımlarınıza yorumlar yazabilirler. Bu site dosya formatları hakkında bir sınır tanımıyor. İstediğiniz 3d dosya formatlarında tasarımlarınızı bu sitede yayınlayabiliyorsunuz. (Dwg,max,3ds,obj,iges vs..)
7 Mayıs 2008 Çarşamba
Autocad 2009 Deneme Sürümü İndir
Autocad 2009 programını satın almak için yaklaşık 4.000 $ gibi paraya ihtiyacınız var. Autodesk firması müşterilerinin programı satın almadan deneyebileceği bir yöntem sunuyor. Buradan gerekli formu doldurup Autocad 2009'u 30 gün süre ile kullanabiliyorsunuz.
6 Mayıs 2008 Salı
AutoCAD'den Inventor'e geçmek için 10 neden
1. Parça yada montajların teknik resim görünüşlerini otomatik olarak oluşturabilirsiniz. Görünüşleri, hazır tanımlı teknik resim standartlarına göre ölçülendirebilir ve görünüşlere mekanik semboller yerleştirebilirsiniz.
2. Autodesk Inventor, teknik resim görünüşleri ile modelleri ilişkilendirir; böylece modeldeki değişiklikler anında tüm görünüşlere yansır.
3. Autodesk Inventor' da, parça listesi montajın tümleşik bir bölümüdür. Burada bileşenlere nitelik tanımlayabilir, istenirse sanal bileşenler dahil edip, poz bilgilerini oluşturabilirsiniz.
4. Autodesk Inventor'da 3 boyutlu modeli oluşturduğunuzda sanal olarak modeli test edebilir ve olası hataları imalattan önce görebilirsiniz.
5. AutoCAD'de bulunan 2 boyutlu verilerinizi, kopyala ve yapıştır ile Autodesk Inventor ortamına aktarabilirsiniz. Ayrıca paketin içinde bulunan AutoCAD Mechanical yazılımı ile Autodesk Inventor parça ve montajlarını burada açabilir ve teknik resim görünüşlerini çıkarabilirsiniz.
6. Tasarım hızlandırıcılar ile hız, güç, ve malzeme özellikleri gibi gerçek mühendislik verilerini kullanarak tasarıma odaklanabilirsiniz.
7. Autodesk Inventor'un sunum ortamı , patlatılmış montaj görünüşlerinin ve canlandırmaların kolayca tanımlanmasını ve bunların teknik resim dosyalarında kullanılmasını sağlar.
8. Autodesk Inventor Professional , tüp ve botu hatlarının ve kabloların tasarımı için özel araçlar sunar.
9. Parçalarınızın kalitesini arttırmak ve hataların oluşmasını önlemek için sonlu elamanlar analizi ile gerilmeleri ve deformasyonları hesaplayabilirsiniz. Dinamik simülasyon araçları ile sistemin kuvvet ve ivme bilgilerini elde edebilirsiniz.
10. Autodesk Inventor Studio yu kullanarak , yüksek kaliteli foto-gerçekçi resimler ve canlandırmalar oluşturabilirsiniz.
Autodesk Inventor Nedir
(Altar.com.tr)
4 Mayıs 2008 Pazar
Solidworks F16 Uçak Tasarımı
http://www.youtube.com/v/Pz6BeO1W_TQ
Solidworks Sketch Picture Komutu
Geçen ki yazımda blueprint olayını kısaca anlatmıştım. Şimdi Solidworks içerisine resim skectch'i eklemeyi anlatacağım. Yukarıdaki şekildeki gibi referans çizim resimini solidworks içerisine atabileceksiniz.
Tools->Sketch tools menüsünden skecth picture komutunda tıklayınız. Resim Aç penceresi ekrana gelecektir. Bu pencereden referans resim çiziminizi seçerek aç butonuna tıklayalım. Artık resim dosyası ekranda gözükecektir. Sol tarafda açılan diyalog menüsünden resimin büyüklüğünü,açısını,döndürmesini,kordinatını ayarlayabilirsiniz.
Referans Resim Çizimleri (Blueprint)
Bilgisayar ortamında çizim yaparken hayal gücünüzün iyi olmadığını düşünüyorsanız blueprint çizimlerine ihtiyacınız olabilir. Örneğin CAD ortamında "Citroen C4" aracını modelleyeceğinizi düşünün. Siz Citroen C4 aracının ön-yan-üst görünüş çizimlerini CAD ortamına atıyorsunuz ve üzerinden referans alarak çiziyorsunuz. Referans çizimleri kullanarak daha hızlı ve kaliteli bir model çizebilirsiniz. Çalışmanız bittiğinizde referans çizimleri ekrandan kaldırabilirsiniz.
Blueprint çizimlerini bulabileceğiniz bir site arıyorsanız buraya bakınız. Bu sayfada araba,tank,füze,yok edici bombalar,deniz altı ve silahların teknik çizimlerinde ulaşabilirsiniz.
1 Mayıs 2008 Perşembe
Catia V5 özellikleri
CATIA V5 ürün mükemmelliği için önde gelen çözümdür. OEM'lerden tedarik zinciri içerisinde ki küçük bağımsız şirketlere kadar bütün üretim organizasyonlarını kapsar.
CATIA V5'in ölçeklenebilir yapısı ve kabiliyetleri onun Havacılık, Otomotiv, Endüstriyel Makineler, Elektrik, Elektronik, Gemi İnşa, Fabrika Tasarımı ve Beyaz Eşya ile Mücevher ve Tekstil'e kadar çok geniş endüstriyel alanlarda uygulanmasını sağlar.
CATIA V5 tamamen entegre bir şekilde ürün konsept tasarımından hizmete sunulmasına kadar bütün ürün geliştirme sürecini kapsayan tek çözümdür. Açık ve ölçeklenebilir yapısı sayesinde stil ve form tasarımı, mekanik tasarım, ekipman ve sistem mühendisliği, dijital mock up yönetimi, işleme, analiz ve simülasyonu içeren multi disiplinli büyük işletmelerde gerçek eş zamanlı mühendisliğe imkan sağlar. İşletmelerin ürün tasarım tecrübelerini tekrar kullanmalarını ve ürün geliştirme çevrimini hızlandıran CATIA V5, şirketlerin pazar ihtiyaçlarını karşılamak için hızlı davranmalarına yardımcı olur.
Eş zamanlı ürün yaşam çevrimi yönetimini sağlayan ENOVIA, mühendislik kalitesi sağlayan SIMULIA ve üretim performansını sağlayan DELMIA ile birlikte çalışan CATIA V5 ,V5 PLM'in anahtar komponenti konumundadır.
Kısaca R17 Yenilikleri;
• 3 Boyutlu Kablolamanın basitleştirilmesi ve CATIA NC programlama ve simülasyon verimliliğinde ki önemli gelişmelerle endüstri proses kapsamı genişletildi.
•Yeni stil geliştirmeleri ile hızlı bir şekilde yeni tasarım fikirlerinin keşfedilmesine olanak sağlandı.
•Yeni Auto Fillet sayesinde tasarım üretilebilirliği belirgin bir şekilde geliştirildi.
• 3D XML ile tasarım ofisleri dışında işbirliğini artırdı.
Genel Görünüm;
Aşağıda ki ürün ve özellikler müşterilere artı değer katarak Dassault Systemes ve IBM'in CATIA temellerini güçlendirmiştir;
Endüstri süreçlerini birbirine entegre sistemler ile desteklemektedir ;
• CATIA V5R17, Üç Boyutlu Elektrik kablolama tasarımı ile dokümantasyonu arasındaki entegrasyonu güçlendirerek, otomotiv ve havacılık endüstrileri için tasarımdan imalata kadar olan çevrim süresini azaltmıştır.
• R17, CATIA İşleme ve NC programlama ve simülasyon verimliliğini artırarak toplam imalat süresini belirgin bir şekilde kısaltmıştır.
Tecrübe birikimi ve tekrar kullanımı yüksek performanslı tasarım yenilikçiliği sağlar;
• CATIA V5R17 tasarım yenilikçiliği ile tasarımcıların yeni fikirler geliştirme ve değişiklik yapma süresini kısaltmıştır.
• CATIA V5R17 Üç boyut yaklaşımını, ürünün tolerans ve açıklayıcı not (annotation) kısmını hızlı ve uyumlu bir şekilde üç boyuta taşınmasıyla genişletmiştir.
Pazara ürün sunma hızında ki yenilikler;
• CATIA V5R17 auto-filleting özelliği sayesinde otomotiv aktarma organları ve şasi tasarımcılarının kompleks parçalarda saatler süren radüs atma sürelerini önemli ölçüde kısaltmıştır.
• R17, Otomotiv aktarma organları tasarımını CATIA V5'in eşsiz fonksiyonel modelleme teknolojisi ile hızlandırmıştır.
V5 PLM entegrasyonu işbirliğini artırmaktadır;
• V5R17 VPM Navigator tasarımcılara farklı parça versiyonları üzerinde eşzamanlı çalışmalarını kolaylaştırarak ve gelişmiş ürün etkinliği ve çeşitliliğini yöneterek ilişkilendirilmiş tasarımın kullanımını arttırmaktadır.
• ENOVIA SmartTeam'in uzlaşma mekanizmaları üzerindeki anahtar geliştirmeler, gelişmiş sorgu gibi, tedarik zinciri içerisindeki şirketler ve eş zamanlı mühendislik kısımları arasında bağlantıyı arttırmaktadır.
• Daha zengin 3D XML formatı artık sonlu eleman analiz sonuçlarını içermekte ve böylece bu hafifleştirilmiş formatın kullanım alanını genişleterek 3D verinin ofis dışında kullanımını ve paylaşımını kolaylaşmaktadır.
Açık ve ölçeklenebilir mimari esnekliği arttırmaktadır;
• Anahtar PLM oyuncuları V5 mimarisini benimsemektedir. Sac parça tasarımından imalata ve DMU yönetimine kadar bir çok alanda çözüm ortakları tarafından geliştirilen V5 çözüm uygulamaları sayesinde etki alanı genişlemiştir.
Endüstri süreçlerini birbirine entegre sistemler ile desteklemektedir
CATIA V5R17, mevcut modellerini tekrar kullanımı, daha hızlı yerleşim düzenleme verimini arttırarak, otomatik yerleşim ile teknik resim özelliklerini geliştirerek CATIA-Elektrik kablolama ürününün değerini arttırmaktadır. Düzeltme işlemi daha güçlü hale gelmiş ve yerleşim sürecini daha etkili tamamlar hale gelmiştir. Geliştirilmiş CATIA Electrical Harness Design, özellikle otomotiv ve havacılık elektrik tasarım müşterileri için, tasarımdan imalata olan süreci kısaltmıştır.
V5R17 toplam imalat işlem zamanını önemli ölçüde düşürerek CATIA'nın programlama ve simülasyon verimini arttırmaktadır.
• Üç yeni operasyon ile NC programlamayı güçlendirmekte ve işleme sürelerini azaltmaktadır.
• Sert malzeme işlemede, V5R17 kapsamlı bir operasyon olan plunge millingi geliştirmiştir. Takım üreticileriyle birlikte geliştirilen bu işlem, işlem tabanlı takım yolu oluşturur, kalan bloğu dikkate alarak tam çarpma kontrollü takım yolu üretir. Ayrıca takımın tam çapta talaş kesme durumlarını tespit ederek takıma gelen aşırı yüklenmeyi; ilerlemeyi düşürerek, bu bölgede ekstra işleme düzlemleri koyarak, trochodial takım yolu üreterek dengeler ve takım ömrünü uzatır.
• Yeni 4 eksen sweeping operasyonu ile takım ekseni 2D curve referans alarak bütün parçayı süpürür.
• Son olarak, V5R17 NC programcılara kompleks tüplerin işlenmesinde kolaylık sağlar.
V5R17 ile R16 da gelen tezgah simülasyon aketi video simülasyonu ile güçlendirilmiştir. Senkronize malzeme kesim simülasyonu tezgah hareketleri ile beraber gerçekçi olarak işleme ortamını yansıtır ve çarpma kontrollerini gerçekleştirir. CATIA V5 ten veya diğer yazılımlardan alınan NC kodları simüle edebilir. Ek olarak, işlenmiş stoku analiz etmek için “Analyze”, “Video Measure” ve “Remove Chunks” komutları kullanılarak işlenen parçanın hassasiyeti gerçek parçayla mukayese edilebilir.
V5R17 tasarımdan imalata olan toplam süreyi işbirlikçi kompozit çözümleri ile azaltmıştır.
• Automatic mirrored-part fonksiyonu ile tasarımcılar parçalarının tam ilişkili ayna görüntüsünü tek bir tuşla oluşturmaktadır.
· Daha stabil kompozit analiz ve simülasyon imkanları (core sampling,nonstructural ply management, fiber direction indication)
• Dizilim ve kesme operasyonlarının gerçekleştirilebilmesi için export kabiliyetleri arttırılmıştır.
V5R17, CATIA V5 deki özellikle sac kalıbı ile ilgili Core and Cavity Design konusunda önemli iyileştirmeler barındırmaktadır.
• CATIA Core & Cavity Design ürünü kaba ofset kullanarak “ligth surface” denilen yeni teknoloji sunmaktadır. Tasarımcı kalıp tasarım sürecinde “ligth surface” teknolojisini kullanarak büyük tasarımlarda kapasite ve performans artırımı sağlayabilir. Buna ek olarak tasarımcı tarihçe olmasa bile kalıp üzerinde bulunan radyüsleri istenen değerlere çekebilir. Kalıp ayırım hattı ile tasarım arasındaki geliştirilmiş ilişki sayesinde verimlilik artmaktadır.
• Son olarak, V5R17 “mold tooling design” ürününün verimliliğini ve etkinliğini, kalıp elemanlarının ürün ağacı üzerinde sınıflandırılmasını sağlayarak arttırmıştır. Aynı zamanda tasarımcılar bileşen değiştirme işlemini kolayca gerçekleştirebilmekte ve etkilerini görebilmektedir.
Karmaşık sac parça tasarımlarında V5R17 verimlilik artışı sağlamaktadır. Kullanıcılar 3D ortamda wall-on-edge özelliklerini ve bend özelliklerini belirleyebilmektedirler. Sketch tabanlı wall tanımlamasıyla birlikte bu işlem tasarım sürelerinde önemli düşüşler sağlamaktadır. Köşe rölyeflerinin tek bir operasyon yardımıyla oluşturulabilmesi CATIA V5'in sac parça tasarım verimliliğini arttırmaktadır. V5R17 karmaşık sac parçalarda lokal açınımlar ile prototipleme işlemini basitleştirerek sac parça tasarımının imalata uygunluğunu sağlamaktadır.
V5R17 de daha karmaşık parçaları oluşturabilecek gelişmiş CATIA Aerospace Sheetmetal özellikleri bulunmaktadır. Design table ve knowledge özellikleri ile şirket standartlarına uygun biçimde karmaşık sac parçaların tasarımı kolaylıkla yapılabilmektedir.
CATIA V5R17 tersine mühendislik içerisinde yüksek kaliteye sahip yüzey imkanları sunmaktadır. Yeniden yüzey oluşturulması kapsamında, yeni Devitation Analysis komutu tasarımcıya oluşturulan yüzeylerin hassasiyeti konusunda bilgi vermektedir. Gelişmiş seçeneklerde referans eleman ile mesafe kontrolü yapılabilmektedir.
CATIA V5R17 kuralsız yüzey şekillerinin imalatını sağlamaktadır. Bu sürüm kuralsız karmaşık şekillerin imalatı için yeni bir teknolojiyi içinde barındırmaktadır. Bu sayede Havacılık sektöründeki ham maddeden tekstil sektöründeki kaba kumaşa kadar her türlü şekil için hassas imalat operasyonu hazırlanabilmektedir.
Tecrübe birikimi ve tekrar kullanımı yüksek performanslı tasarım yenilikçiliği sağlar
CATIA V5R17 ana tasarım yetenekleri ile tasarım yeniliklerini kolaylaştırmakta ve böylece son dakika tasarım değişikliklerine imkan vererek tasarımcıların ürün fikirlerini daha hızlı araştırmalarına olanak sağlamaktadır.
• Eşsiz ofset teknolojisi keskin köşeli şekiller dahil olmak üzere sınırsız sayıda kompleks yüzey oluşturulmasına izin vermektedir.
• Güçlü simetri teknolojisi G2 sürekliliğini korurken ana tasarım verimlilik kazancının elde edilmesinde tasarımcılara yardımcı olmaktadır.
• Alt elemanların ilişkilendirilmesi kullanıcıya tek bir işlemde bileşenler üzerinde hassas global deformasyon yapmasına olanak sağlamaktadır.
• Generative Shape Design'nın gelişmiş komutlarının entegrasyonu tasarım akışını optimize etmektedir.
CATIA V5R17 konsept tasarımı için eşsiz 2D/3D birleşik yaklaşımını genişletmekte ve teknik resim ortamındaki yapıya benzer bir yapıyla 3D ortamda toleranslar ve açıklama notları gibi ürün bilgilerinin hızlı ve kolay gösterimine olanak sağlayarak 3D yaklaşımını genişletmektedir. 3D ortamda tasarımcıların rahatlıkla arka planda bulunan 3D geometriler üzerinden otomatik 2D sketch tanıma ve oluşturmasına izin vererek konsept tasarımını hızlandırmaktadır. Etkili, kapsamlı ve standart uyumlu CATIA V5 Draft özellikleri 3D içerisinden ya da farklı çizim belgelerinden yerleşim ve düzen oluşturmada her zaman yüksek kaliteyi garanti etmektedir. Özelleştirilmiş semboller, işaretler ve yazı tipi desteği gibi özel istekleri karşılayabilmek amacıyla geliştirilmiş ve güncellenmiştir.
CATIA V5R17 parça ve ürün tanımı için 3D ortamı ana referans olarak alır. Tasarımcılar standart uyumlu tolerans ve açıklama notlarını 3D geometriye bağlı olarak tanımlayabilmekte ve yönetebilmektedir, böylece bu bilgiler üretim planlamacıları tarafından doğrudan kullanabilmekte ve şirket içerisinde bu bilgiler kolayca paylaşılabilmektedir. Tasarımcılar kolayca teknik resim ortamındakine benzer şekilde 3D ortamda tolerans ve açıklama bilgilerini oluşturup paylaşabilmektedir.
Pazara ürün sunma hızındaki yenilikler
CATIA V5R17 yeni çözümleri ile pazara sunum hızını arttırmaktadır. Manuel işlemlerdeki tekrarlanan ve adım adım yapılanlar yerine tek bir operasyonda döküm ve dövme parçalarda radyüs oluşturulmasına izin veren sınıfındaki tek çözümdür. Sadece CATIA V5 auto-filleting otomotiv aktarma organları ve şasi tasarımcılarının kompleks parçalardaki radyüs atma sürelerini saatlerden dakikalara düşürmüştür.
Bu sürüm birkaç eşsiz yazılım ile CATIA otomotiv aktarma organları çözümlerini arttırmaktadır. Mekanik tasarım uygulamaları, özellikle kendi özelliklerinde toplanmış süreç bazlı davranışları içeren Fonksiyonel Modelleme, tasarımcıya parçaları daha yüksek seviyede verimlilik ve esneklik ile geliştirmesine olanak sağlar. CATIA V5 tasarımın maliyetli ve zaman alan geliştirme ve değiştirme kısımlarını önemli ölçüde azaltmaktadır.
Heterojen ortamlardan gelen bileşenlerin oluşturduğu hibrid şekil geliştirilmesinde, örneğin gövde tasarım sürecinde, CATIA V5R17 güçlü bir geometrik gösterim seçeneği sunarak yüzey bağlantıları üzerinde mühendislerin hassas bir analiz gerçekleştirmesini sağlamaktadır.
V5 PLM Entegrasyonu işbirliğini arttırmaktadır
ENOVIA VPM Navigator ile birlikte CATIA V5R17, tasarımcıların aynı parçanın farklı versiyonları üzerinde eşzamanlı olarak çalışmasını kolaylaştırarak ve gelişmiş ürün etkinliği ve çeşitliliğini yöneterek ilişkilendirilmiş tasarımın kullanımı arttırmaktadır. Tasarımcılar kendi çalışmalarını çalışmanın “işlemde” olan versiyonları mevcutken, iş arkadaşlarının yaptığı onaylanmış parçalar üzerinden kolaylıkla geliştirebilmektedir. V5R17 tasarımcının tasarımlarının diğer parçalarla ve bu parçaların herhangi bir versiyonuyla ilişkili çalışmasına olanak sağlamaktadır. Tasarımcıların daha fazlasını incelemesine olanak sağlanması, değişikliklerin önceden daha iyi belirlenmesine izin vermekte ve üretim için daha kısa tasarım süresi ve daha fazla yenilikçi ürün ile sonuçlanmasını sağlamaktadır.
CATIA V5R17, tasarımcılar için zenginleştirilmiş ürün filtreleme ve analizi yetenekleriyle yapılanma yönetimi için VPM Navigator'un uygulama alanını genişletmektedir. Tarih, tür veya özelliklerin kombinasyonu kullanılarak filtreler tanımlanabilir, kaydedilebilir ve değiştirilebilir. Bu yapılandırma filtelerine ek olarak değişiklik filtreleri de eklenebilmektedir.
CATIA V5R17 ürün ve değişiklik etkilerinin araştırılması ve değerlendirilmesi için navigasyonu güçlendirir ve kullanıcı ara yüzünün özelleştirilmesini geliştirerek daha kolay kullanım ile ilişki ve değişikliklerin yorumlanmasına olanak sağlar. VPM Navigation ağacında görünen özelleştirilmiş ENOVIA simgeleri dahil olmak üzere bütün genel CATIA V5 menü ve pencereleri için ENOVIA VPLM doküman isimlerinin gösterimini tanımlamayı kolaylaştırarak, yeni bir yazılım açıklığı sağlamaktadır. Etki ağacındaki düğüm noktalarının isimleri, daha iyi bir düzen ve geliştirilmiş görünüm için, artık çoklu satırlara sahip kutular yardımıyla düzenlenebilmektedir.
ENOVIA SmartTeam'in uzlaşma mekanizmaları üzerindeki anahtar geliştirmeler, tedarik zinciri içerisindeki şirket ve eş zamanlı mühendislik kısımları arasında bağlantıyı arttırmaktadır. Bu gelişmeler, genişletilmiş raporlama, ileri sorgu ve gösterim, batch desteği, iyileştirilmiş ergonomi ve ENOVIA VPLM ile daha sıkı senkronizasyon.
Bu sürüm ürün geliştirme çevriminde daha zengin bir 3D XML formatı ile etkin işbirliği sağlamaktadır
• Sonlu elemanlar analiz sonuçlarının gösterimi 3D verinin tasarım ofisi dışında tekrar kullanımı ve paylaşımını kolaylaştırmaktadır. CATIA V5R17 de analiz sonuçları 3D XML formatına gömülmüştür. Bu durum analiz proje yöneticisinin ya da mühendislik uzmanının FEA olmadan doğru ürün geliştirme kararını vermesine olanak sağlamaktadır.
• Malzeme destekli render sayesinde 3D XML ürününün daha gerçekçi görünmesi son ürün için daha etkili bir iletişim ve pazarlama olanağı sağlamaktadır.
• V5R17'deki yeni otomasyon desteği ile web gibi özelleştirilmiş uygulamalar ile 3D XML entegrasyonun kolaylaştırmaktadır.
• V5R17 deki 3D XML Player BOM ile 3D sunum arasında ya da aynı uygulama içerisinde bütünleşik çoklu-görünüş sunumda çapraz bilgi yönetimine olanak sağlamaktadır.
Açık ve ölçeklenebilir mimari esnekliği arttırmaktadır
Anahtar PLM oyuncuları V5 mimarisini benimsemektedir. Çözüm ortakları tarafından geliştirilen uygulamalar ile V5R16 dan bu yana yüksek nitelikli V5 çözümleri ile etki alanı genişlemiştir. Bu uygulamalar :
• IGE+XAO Group : SEE Topology V5 ile tam elektiriksel PLM senaryolarının katılımı
• ESI Group : CAA V5 tabanlı PAM-QUIKFORM ile kompositler için fiber simülasyonu
• Forming Technologies : Sac parça işlemleri için CostOptimizer CAA V5
• Kineo CAM : yeni bir ortak, DMU Path Planner ile DMU Fitting Simulator için geliştirilmiş hareket ve yol planlama
Yeni ortaklar, Theorem Solutions ve Elysium Co Ltd. V5 içerisinde farklı dataların ( ProE, UGS, Ideas) entegrasyonunu sağlamaktadır. Bu bütünleşmeler CAA V5 API ve ara yüzünü güçlendirerek veri kalitesini ve doğruluğunu arttıracaktır.
CATIA V5R17 CATIA V5 ve CATIA PPR PDM Gateway ile veri yönetiminde güvenli ve sağlam bir yol sunmaktadır. Bu yol, kontrol mekanizması sayesinde ürün veri yönetimi kapsamında bulunan verinin ve CATIA V5 davranışının doğruluğunu garantilemektedir. CATIA nın açık geliştirme ara yüzü yüksek nitelikli ürün veri yönetim uygulamalarının entegrasyonunu sağlamaktadır. V5R17 de bu geçiş etkileşimli entegrasyon seviyesindedir. Giriş ve çıkış kontrolleri uygulanabilir ve CATIA ağaç yapısında gösterilebilir. Kaydetmeden önce tasarım kuralları veriyi korur. XPDM geçişi CATIA dokümanları arasındaki linklerin gösterimini sağlar.
Kaynak: http://www.cadcamdizayn.com/urun_tanitim.asp?ID=110